Toen deze jongens op auto's stonden te springen, hadden ze niet verwacht dat het zo zou eindigen

Toen deze jongens op auto's stonden te springen, hadden ze niet verwacht dat het zo zou eindigen

Deze autoverkopers waren niet blij toen ze hun auto's met deuken aantroffen, maar wat ze toen deden is bijzonder.

In oktober stond de eigenaren van een autodealer in het Amerikaanse Sioux Falls wel een erg nare verrassing te wachten toen ze aan hun werkdag begonnen: in veel van hun auto's, die buiten op hun terrein geparkeerd stonden, zaten deuken. De totale schade? Zo'n 25 duizend dollar. Gelukkig hingen er beveiligingscamera's op het terrein, waardoor al snel duidelijk werd wat er gebeurd was. Twee jongens waren gedurende de nacht het terrein opgekomen en waren vrolijk van auto naar auto gesprongen, met schadelijke gevolgen voor de wagens. Er werd uiteraard aangifte gedaan, maar dat leverde niet meteen wat op.

Totdat de verkopers, vastbesloten om de schade te verhalen op de daders, de video van de twee vandalen deelden met andere mensen in de stad. De opsporing raakte in een stroomversnelling, en al snel werden de twee herkend en gevonden. Maar wat bleek nu? De dadertjes waren slechts 10 en 14 jaar oud. De lokale sheriff vertelde Schulte, de eigenaar van het bedrijf, dat de jongens nog nooit in aanraking waren gekomen met de politie. Schulte besloot met de ouders van beide jongens te gaan praten, maar veranderde totaal van gedachten door die gesprekken. Hij had dit erover te zeggen:

Het was gewoon hartverscheurend.

Maar wat was er dan gebeurd? Schulte vertelde dat de familie van de 14-jarige in een vervallen woning woonde, en dat de jongen elke dag 5 kilometer naar school moest lopen omdat het gezin hem niet kon brengen. Deze mensen zouden onmogelijk ooit de 25 duizend dollar aan schade kunnen betalen. Hij had hen natuurlijk kunnen aanklagen, zoals zo vaak gebeurt in de Verenigde Staten. Maar deze eigenaar besloot een heel andere aanpak te kiezen. "De jongen toonde duidelijk veel spijt", aldus Schulte. Het was een uit de hand gelopen kwajongensstreek.

[caption id="attachment_125560" align="aligncenter" width="300"]Één van de beschadigde auto's. Foto: Jeremy Griffiths Één van de beschadigde auto's. Foto: Jeremy Griffiths[/caption]

Hij besloot het gezin juist te helpen, in de hoop dat de jongen een betere toekomst tegemoet zou gaan waardoor hij op het juiste pad zou blijven. De jongen kreeg een busabonnement en een fiets, waardoor hij nu veel sneller op school kan zijn. Ook zal hij de familie de komende jaren financieel blijven steunen. De jongen zelf voelde zich zo schuldig dat hij aanbood om voor niets te komen werken bij de autodealer. En dat mocht hij: na school en in het weekend helpt hij soms met lichte taken als schoonmaken. De eigenaar heeft er wel vertrouwen in dat het goed gaat komen met deze jongen:

Dit is het moment waar de jongen later aan zal terugdenken en zal zeggen: dit was het moment waarop iemand echt om me gaf.

Lees meer over:
auto's jongens vandalisme

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties