Toen Muhammad Ali een suïcidale man zo ver kreeg om geen zelfmoord te plegen

Geen categoriejun 06 2016, 13:00
Op 2 oktober 1980 werd Muhammad Ali vernederd in een gevecht tegen Larry Holmes. Hoewel iedereen kon zien dat Ali niet meer in staat was om te vechten kreeg hij toch een licentie. Het gevecht duurde maar 10 seconden. Toen beëindigde de hoek van Ali het. Hun pupil en oud-wereldkampioen werd namelijk helemaal in elkaar geslagen.
Na het gevecht huilde Holmes. Hij vond het verschrikkelijk dat hij de grote kampioen zo had vernederd. Ferdie Pacheco, Ali's oude dokter, liet naderhand weten dat het gevecht "een misdaad" was. Ali speelde letterlijk met zijn leven en zijn tegenstander had totaal geen reden om trots te zijn op zichzelf.
Ongelooflijk genoeg kwam Ali drie maanden na die slechte dag weer in het nieuws, en dit keer omdat hij een ware held was.
Nieuwspresentator Walter Cronkite legde uit op 20 januari, 1981: "Gisteravond reageerde hij als een echte superheld toen hij een gestresste man zag die zelfmoord wilde plegen."
De beelden van de reddingsactie zijn na al die jaren nog steeds indrukwekkend. Je ziet Ali, in pak met stropdas, uit het raam hangen om een man tegen zichzelf te beschermen.
Het mooiste hieraan is dat Ali helemaal niet op de plek was waar de man zelfmoord wilde plegen. Hij was er enkele kilometers vandaan. Hij werd uiteindelijk gebeld omdat men dacht dat hij misschien indruk kon maken op de depressieve man; de politie was daar niet in geslaagd.
Eenmaal aangekomen bij de man kwam Ali er snel achter dat hij een veteraan was van de oorlog in Vietnam en daar serieuze psychologische problemen aan over had gehouden. Zo riep hij de hele tijd dat de Viet Cong "daar" waren en hem wilden doden.
Ali: "Je bent mijn broeder. Ik houd van je en zou niet tegen je liegen. Je moet naar me luisteren. Ik wil dat je met me meekomt zodat ik je aan een paar vrienden van mij kan voorstellen."
Een half uur later legde Muhammad Ali zijn arm om de schouders van de man en hielp hij hem het raam in te lopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten