Toename in aantal asielzoekers verwacht: gezinnen van Syriërs komen ook naar Nederland

Geen categorieokt 07 2016, 8:16
Dit zijn cijfers om in de gaten te houden bij de komende verkiezingen.
Syrische asielzoekers slagen er vaak in om ook hun familie over te laten komen. Waar gezinshereniging bij immigranten uit andere landen soms wordt afgewezen, wordt zo'n verzoek bij Syriërs doorgaans ingewilligd. Dat betekent dat we binnenkort een piek in het aantal asielzoekers mogen verwachten omdat voor iedere asielzoeker die nu hier is, een hele trits vrouwen en kinderen hierheen komt.
Op dit moment wachten zo'n 29.000 asielzoekers op toestemming om hun gezin naar Nederland de halen. Uitgaande van een gemiddelde gezinsgrootte van 4 personen groeit dat aantal van 29.000 dus uit tot bijna 120.000 asielzoekers. Elke Syrische asielzoeker die Nederland binnenkomt, telt in principe voor vier. Het aantal asielaanvragen in Nederland is fors afgenomen door het sluiten van de smokkelroute tussen Turkije en Griekenland – in augustus 2016 deden 'slechts' 1700 immigranten hier een asielaanvraag tegenover 5300 in diezelfde maand een jaar ervoor. De IND verwacht evenwel een piek in het aantal asielzoekers doordat de gezinnen van huidige asielzoekers binnenkort ook naar Nederland komen.
Als het bij de komende verkiezingen over dit thema gaat, zal de VVD trots schermen met de cijfers van het afgenomen aantal asielaanvragen. Dat is goed en wel, maar wat ze er niet bij vertellen is dat elke Syriër voor vier telt omdat vrouw en kinderen later ook deze kant op komen. 1700 asielaanvragen in augustus is veel, maar is nog te behappen. Als je dit getal echter met vier vermenigvuldigd, ziet de situatie er al heel anders uit. Houd dat dus in je achterhoofd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten