Tom Dumoulin brengt de tweede plek naar Parijs: eindelijk weer een podiumplaats voor een Nederlander!

Tom Dumoulin brengt de tweede plek naar Parijs: eindelijk weer een podiumplaats voor een Nederlander!

Natuurlijk was het gisteren op zich al gedaan, maar ja, je moet nog wel even finishen in de slotetappe. Een vreselijke valpartij is nooit uitgesloten, zeker niet in de straten van Parijs.

Het was een geweldige Tour de France voor Tom Dumoulin. De renner van SunWeb wilde zichzelf dit jaar eerst en vooral testen. Ja, hij had de Giro d'Italia vorig jaar al gewonnen, en ja, dit keer werd hij daar tweede (kort achter Froome), maar het circus van de Tour is met niets te vergelijken, ook met de Ronde van Italië.

En dus reisde hij af naar Frankrijk met de vraag: hoe zou hij omgaan met de druk?

Nou, zijn prestatie mocht er zijn. Hij won de laatste tijdrit, was steeds weer één van de beste klimmers in het peloton, kon prima omgaan met de druk (hij schoot slechts één keer uit zijn slof), en eindigde op de tweede plek in het algemeen klassement. Een fantastisch resultaat.

Natuurlijk kijken hij en zijn ploeg nu naar de toekomst. Zoals de baas van SunWeb vanmiddag zei voor de camera's van de NOS:

"We mogen de ambitie hebben om hier voor het allerhoogste te gaan."

Het resultaat is ongelooflijk, zeker als je bedenkt dat de ploeg helemaal niet de nadruk had gelegd op de Tour:

"De Tour zat dit jaar nog niet in onze focus. Dat is het volgende stapje voor de lijn die we hebben ingezet. Dit gaan we weer evalueren. We hebben veel geleerd en mogen absoluut meer ambitie hebben. Zeker als je ziet hoe klein de verschillen tussen de toppers zijn. En de zege van Tom in de tijdrit van gisteren, Froome en Thomas verslaan. Dat voelde als de kroon op het werk."

En ja, als Dumoulin zo goed kan presteren in een jaar dat de nadruk niet op de Tour ligt moet hij het nóg beter kunnen doen in een jaar waarin dat het geval wél is.

Dat hopen we tenminste. En als dat niet zo is kan Dumoulin nog altijd trots zijn; deze tweede plaats nemen ze hem (normaal gesproken!) niet meer af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties