Treurig: islamkritische Noorse blogger duikt onder

Geen categorieaug 05 2011, 19:00
Blogger onthult identiteit in interview en ziet zich genoodzaakt onder te duiken.
Sinds die bewuste vrijdag 22 juli bent u als nieuwsconsument overspoeld door een tsunami van nieuwsfeitjes, commentaar en opinie over en op het Noorse drama. Het (Nederlandse) commentaar en de opinie ging veelal over de vraag in hoeverre Wilders al dan niet verantwoordelijk is voor de aanslagen. Ik zal u daar dan ook niet meer mee vermoeien.
Wat nog wel interessant is, is het nieuws dat vandaag naar buitenkwam over de Noorse islamkritische blogger Fjordman. Deze Noor werd naar verluid maar liefst 111 keer aangehaald in het inmiddels welbekende manifest. Onder andere het daarin opgenomen hoofdstuk over Nederland was geheel afkomstig van Fjordman.
Een korte periode na de aanslagen, beweerden sommige media zelfs dat de aanslagpleger weleens Fjordman zelf kon zijn, maar al snel verscheen er echter een blogpost waarin de blogger de aanslagen in niet mis te verstane bewoording veroordeelde en meldde dat hij toch echt iemand anders was. Het was echter niet bekend wie hij (of zij) dan wel was. Tot vandaag dan, want in een exclusief interview met de Noorse krant Verdengs Gang onthult hij zijn identiteit.
Achter het pseudoniem Fjordman blijkt de 36-jarige Noor Peder Jensen schuil te gaan. Jensen studeerde Arabisch aan de universiteit van Bergen en de American University in Cairo en behaalde een master in Cultuur & Technologie aan de universiteit van Oslo, waarvoor hij een scriptie schreef over censuur en bloggen in Iran.
Jensen zegt dat hij besloot om dit interview te geven 'because my name eventually would have emerged anyway, resulting in a media frenzy. It is also a way for me to clear my name.' Dat lijkt een verstandige zet, maar tegelijkertijd vraag je je toch af of dat wel zo is. Jensen is immers een islamcriticus die het nodige stevige taalgebruik niet schuwt en daarbij misschien zelfs weleens over de schreef is gegaan. Zoals wij allemaal weten maak je daar behoorlijk wat vijanden mee, en dan niet alleen maar vijanden die je met woorden willen bestrijden.
Ook Jensen beseft zich dit wel degelijk. Zo zegt hij: '[B]ecause of my own safety, I'm now going into hiding.' Hoe treurig en naar ook, dit is de realiteit anno 2011. Hopelijk zal het debat dan ook snel weer over dergelijke zaken gaan; dus niet over'de toon' van het debat, maar over de barbaren die het debat door middel van geweld willen smoren.
Overigens heeft Jensen aangegeven niet meer te zullen bloggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten