Trouw: 'Zeg CDA, doe 'es wat minder christelijk zijn!'

Geen categorieapr 07 2013, 13:59
Trouw heeft een strategie-advies voor het CDA en de ChristenUnie: wees niet al te... christelijk.
Dé christelijke krant van Nederland - mainstream christelijke krant, dan - Trouw heeft behoorlijk waardevol advies voor het CDA (en de ChristenUnie): wees eens wat minder christelijk!
De kiezer zit, aldus Trouw, namelijk helemaal niet te wachten op een 'getuigenispartij' zoals die enge, fundamentalistische SGP:

Voor de SGP is de wereld heel simpel: er zijn 'paarse' en christelijke krachten. In een auto die 'plankgas in libertijnse richting' rijdt, wil die partij niet op de achterbank plaatsnemen. Logisch natuurlijk, maar de recente oproep van SGP-leider Kees van der Staaij om samen met de ChristenUnie en het CDA een dam op te werpen tegen de boze seculiere buitenwereld, is een ander uiterste. De nieuwe stoerheid van de SGP is helder, maar de twee andere christelijke partijen moeten zich niet in de marge laten trekken.

Een christelijke partij die zich als een christelijke partij gedraagt? Brr, de rillingen lopen me al over de rug. Dat is maar 'marginaal' en niet 'mainstream' (Trouw beslist namelijk wat mainstream is, de gedachten van anderen doen er niet toe).
Het redactionele stuk gaat verder:

In de marge komt het CDA al snel de SGP tegen als bondgenoot. De christen-democraten ondermijnen met die tactiek echter hun bestaansrecht. Zij behoren juist te streven naar een plek in het centrum van de macht, om zo te laten zien dat de christen-democratie een redelijk alternatief biedt voor eenzijdig liberalisme of socialisme.

Precies, het CDA is een centrumpartij en moet dat blijven, ten koste van alles. Ook als dat inhoudt dat de partij feitelijk afscheid neemt van alles dat ook maar enigszins christelijk aandoet. Waarom? Omdat kiezers een christelijk CDA niet zullen steunen. Hoe ik dat weet? Nou, Trouw zegt het toch?
Heerlijk he, zo'n ondoordringbare logica? Echt indrukwekkend.
Als het CDA kapot wil stel ik voor het Trouws advies ter harte neemt. Een betere methode om jezelf op te blazen doordat de kiezer je niet meer kan onderscheiden van je concurrenten is namelijk niet denkbaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten