Trump belt Abbas: 'Ja hallo, we gaan de ambassade verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem'

Trump belt Abbas: 'Ja hallo, we gaan de ambassade verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem'

Spannend.

Donald Trump heeft vandaag gebeld met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het onderwerp (hoe kan het ook anders): de mogelijke erkenning van Amerika dat Jeruzalem de 'onverdeelde en eeuwige hoofdstad is van Israël." Hoewel het niet duidelijk is dat Trump écht zo ver wil gaan heeft hij Abbas wél al laten weten dat de Amerikaanse ambassade in Israël verhuist: van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Oeps.

Heel veel landen -- uit het Midden-Oosten met name -- hebben Trump "gewaarschuwd." Hij zou grote onrust veroorzaken door vol in te zetten op Israël. Het zou dan "onmogelijk" zijn om ooit nog vrede te bewerkstelligen tussen Israël en de Palestijnen. En, oh ja, er zouden ook vrijwel zeker rellen uitbreken bij Amerikaanse ambassades in 'islamitische' landen.

Ook de onofficiële minister van Buitenlandse Zaken van de EU, Federica Mogherini, heeft gewaarschuwd dat "elke actie die de vredesinspanningen ondermijnt om twee staten voor Israëli’s en Palestijnen in het leven te roepen, vermeden moet worden." Volgens haar is de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël dus zo'n 'actie.'

Is dat zo? Ik weet het werkelijk niet. Trump kan dat veel beter inschatten dan wij. Wat ik wél weet is dat er sowieso geen vrede inzit -- niet voor de komende 20 jaar, tenminste. De huidige Palestijnse leiders spelen spelletjes, ze willen helemaal geen deal sluiten met Israël, en Palestijnse kinderen worden vanaf groep 1 geïndoctrineerd met een enorme haat voor Israël. Vrede is alleen mogelijk als dat verandert -- en dat duurt wel even; aangenomen dat Palestijnen daar iets aan willen doen (en nee, dat lijken ze niet eens te willen).

Wat wél een serieuze overweging moet zijn voor Trump is of erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël gevolgen zal hebben voor Amerikanen in het buitenland, en dan met name voor ambassades en consulaten (en hun medewerkers). In het buitenlands beleid van een land moet één vraag centraal staan: hoe kunnen we onze belangen het best veilig stellen? In Europa doen we net alsof buitenlands beleid over allerlei verheven principes gaat, maar dat is je reinste flauwekul. Buitenlands beleid is in de kern honderd procent Machiavelliaans. Als Amerika's belangen erbij gediend zijn om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël dan is die erkenning te verdedigen. Is dat niet het geval? Dan is het toch wat merkwaardig als Trump die stap alsnog neemt.

Of dat zo is -- of Amerika's belangen gediend zijn bij erkenning? Daarvoor moet Trump zijn bij zijn ministerie van Buitenlandse Zaken én de CIA. Die kunnen hem ongetwijfeld een inschatting geven van de gevolgen. Vervolgens moet Trump zelf een serieuze afweging maken.

Overigens hebben we het nu al maanden over deze mogelijke erkenning. Wat dat betreft maakt Trump dus al een enorme fout. Hij had op dag 1 alle relevantie informatie kunnen krijgen en een week later (na zijn aantreden als president) een beslissing kunnen aankondigen. Doordat hij het nemen van een beslissing steeds voor zich uitstelt zorgt hij ervoor dat het alleen maar onrustiger wordt in de wereld.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties