'Trump gaat vandaag aankondigen dat de Amerikaanse ambassade in Israël wordt verplaatst naar Jeruzalem'

'Trump gaat vandaag aankondigen dat de Amerikaanse ambassade in Israël wordt verplaatst naar Jeruzalem'

Als dit klopt zal vandaag een historische dag zijn.

Volgens verschillende berichten in Amerikaanse én Israëlische media (en op Twitter) zal de regering-Trump vandaag bekendmaken dat de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen. Daarmee wil de nieuwe Amerikaanse president duidelijk maken dat Jeruzalem in zijn ogen de eeuwige hoofdstad is van de joodse natiestaat.

Tijdens de campagne beloofde Trump al dat hij deze maatregel zou nemen. Toen hij dat zei werd hij toegejuicht door Amerikaanse conservatieven die vinden dat hun land dat al veel eerder had moeten doen. En terecht. Zoals Trumps nieuwe ambassadeur naar Israël David M. Friedman al uitlegde in een verklaring is Jeruzalem namelijk "Israëls eeuwige hoofdstad." Moslimextremisten kunnen dat heel vervelend vinden, maar hé, we krijgen allemaal weleens een tegenvaller te verwerken. Het joodse volk maakt al langer aanspraak op Jeruzalem dan wie ook. Aanhangers van andere religies die daar moeite mee hebben moeten zich er maar naar schikken. Jammer dan jongens, get over yourself.

Natuurlijk roepen linkse commentators nu al dat dit een enorme fout is omdat het voor nog meer spanningen zal zorgen in de regio. Dat is je reinste flauwekul. Fundamentalistische moslims (en trouwens ook heel veel 'gewone moslims') haten Israël én Amerika nu ook al. De plaats van de ambassade doet daar niets aan af.

Daar komt bij dat als we één les geleerd hebben van de (recente) geschiedenis dan is het toch zeker dat je extremisten nooit hun zin moet geven om de lieve vrede te bewaren. Als je hen één vinger geeft nemen ze de hele hand. Het is nooit genoeg. De enige manier om ze terug in hun hok te krijgen is door je rug te rechten en duidelijk te maken dat je geen tijd hebt voor hun flauwe spelletjes. Deze mensen luisteren alleen maar naar een vertoon van macht. Als Amerika de ambassade naar Jeruzalem verhuist weten ze dat het Trump menens is en dat zij, niet Israël, nou eindelijk eens water bij de wijn moeten doen als ze het vredesproces op gang willen houden.

In een stuk voor de New York Times legt Amiad Cohen -- een Israëli -- uit wat het voor hem en zijn volk zou betekenen als Trump deze belofte inlost. Zijn woorden komen recht uit zijn hart en zijn daarom bijzonder overtuigend:

As an Israeli speaking to American friends, I ask you to please move the U.S. embassy in Israel from Tel-Aviv to Jerusalem.

Jerusalem is our capital. It has been for 3,000 years. No other country or civilization has ever had its capital in Jerusalem. Since 1948, it has been functioning as the capital of the State of Israel.

Keeping the U.S. embassy in Tel Aviv says: We won’t acknowledge Israel’s permanence in Jerusalem because maybe one day there will be a new reality. But ignoring reality always comes with a cost.

Zo is het maar net. De ambassade naar Jeruzalem verhuizen maakt voor eens en altijd duidelijk dat Israel here to stay is en dat Amerika niet eens rekening houdt met het tegendeel. De zogenaamde islamitische wereld (waarbij ik dan vooral denk aan de Arabische landen plus Iran) zal dan eindelijk beseffen dat het kan kiezen of delen: of het accepteert die stand van zaken of het stuurt aan op een conflict dat het niet eens bijna kan winnen. Wat mij betreft zijn beide mogelijkheden prima omdat de eerste de kans op vrede vergroot en de tweede mogelijkheid op termijn ook. Die landen zullen dan immers zo snel verslagen worden dat ze het bestaan van Israël wel zullen móéten accepteren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties