Trump gaat vol protectionistisch: noemt het "very bad" dat Duitsland auto's in de VS verkoopt

Geen categoriemei 26 2017, 13:00
De nieuwe Amerikaanse president heeft weer eens één van zijn meest absurde uitspraken gedaan.
Nee, Donald Trump kan na zijn eerste maanden als president nou niet bepaald terugkijken op een makkelijke periode. Het begon natuurlijk al voordat hij überhaupt president was: zoals dat in Amerika gaat - al helemaal bij een 'rechtse' kandidaat - werd elke scheet die Trump ooit heeft gelaten boven water gehaald en elke uitspraak die ook maar enigszins negatief geïnterpreteerd kon worden gigantisch uitvergroot. Nu hij dan ook echt president is, gaat de mediaoorlog tegen hem vrolijk verder: schandaal na schandaal wordt er opgeblazen in de hoop dat hij in het beste geval afgezet wordt, en in het slechste geval tenminste niet herkozen wordt over drie jaar.
Schandalen blijven echter dat: schandalen. Het is moeilijk in te schatten wat er waar van is, en hoewel er zeker handigere manieren waren om ze aan te pakken zijn we nu ook nog niet zo ver dat het congres klaarstaat om hem naar huis te sturen.
Dat wil echter niet zeggen dat the Donald soms niet gewoon oliedomme uitspraken doet, en deze is daar zeker één van. Hij had gisteren, tijdens de NAVO-top in Brussel, eventjes een onderonsje met Angela Merkel. Volgens aanwezigen bij dat gesprek zou hij daarbij hebben gezegd dat Duitsers "very bad" zijn. Waarom? Omdat ze "millions of cars" in de Verenigde Staten verkopen. Eh, oké?
Daarmee wordt duidelijk dat de ultra-protectionistische kant van Donald Trump op de slechtste momenten naar buiten komt. Donderdagmiddag riep hij Duitsland en de andere NAVO-landen nog op om hun budgetten voor Defensie eindelijk eens op te schroeven naar de afgesproken 2 procent. Daar heeft hij natuurlijk voor de volle 100 procent gelijk, maar de weerstand ertegen is helaas nog enorm bij de Europeanen. Dan helpt het natuurlijk niet als je landen op de vingers tikt voor het exporteren van auto's: dat geld voor Defensie moet toch ergens vandaan komen, en in het geval van Duitsland is de export van auto's natuurlijk een enorme bron van inkomsten voor het land.
Zeker op het gebied van zaken als migratie en klimaat ben ik het in grote lijnen eens met hem, en is het verfrissend om iemand te zien die zulk degelijk beleid echt wil doorvoeren. Het is alleen zo jammer dat dat gepaard moet gaan met een ontzettend totaal-niet-rechts protectionisme dat niet alleen economisch een ramp is, maar ook diplomatiek nou niet bepaald punten scoort. Het is nog steeds een raadsel hoe een zakenman als Trump zich opeens zo heeft weten te keren tegen vrijhandel: wat dat betreft is hij simpelweg niet slim bezig.
Dumbass.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten