Tsipras trekt de stekker uit het Griekse kabinet en kondigt nieuwe verkiezingen aan

Geen categorieaug 20 2015, 20:00
De Grieken mogen volgende maand weer naar de stembus. Premier Tsipras heeft het ontslag van zijn kabinet ingdiend en ruimt tot de verkiezingen zelf ook het veld.
Alle stemgerechtigde Grieken mogen 20 september in hun agenda's schrijven. Op die dag kunnen ze immers weer naar de stembus. Premier Tsipras kondigde eerder vandaag aan naar de president te gaan om het ontslag van zijn gehele kabinet aan te kondigen:
Met de vervroegde verkiezingen zou Tsipras twee vliegen in één klap willen slaan. Hij zou willen afrekenen met de linkervleugel in zijn partij die hem niet meer steunt en een nieuw mandaat willen krijgen om de door de EU geëiste hervormingen door te voeren. Door de rebellie in zijn eigen partij is Tsipras nu steeds aangewezen op de steun van oppositiepartijen.
Tsipras wil een nieuw mandaat, maar daarvoor moet hij wel eerst herkozen worden.
Tot de verkiezingen is Tsipras zelf ook weg. Zijn tijdelijke opvolger is voor het eerst in de Griekse geschiedenis een vrouw:
https://twitter.com/jan_salden/status/634415900297400320
Verwacht wordt dat de rebellerende linkervleugel van Syriza met een nieuwe, eigen lijst gaat meedoen aan de verkiezingen:
Stratoulis from Syriza's Leftist Platform kinda announced new party - it'll be official after Tsipras' resignation.
Of de partij hoge ogen kan gaan gooien, is nog niet duidelijk. Maar nu Syriza zich achter een steunpakket van Europa heeft geschaard, zijn er geen linkse partijen meer over die tegen de derde bailout zijn.
In Nederland is er onmiddellijk op gereageerd door enkele partijen. De partij VNL - van Bram Moszkowicz en Joram van Klaveren - laat er geen misverstand over bestaan wat zij van de Griekse regering vinden:
https://twitter.com/VoorNederland/status/634404034712072192
En ook het CDA vindt de stap merkwaardig. De christen-democraten kondigen aan Kamervragen een Rutte te gaan stellen:
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/634403500731035648
Peilingen in Griekenland tonen overigens aan dat Syriza opnieuw in staat wordt geacht om de verkiezingen te winnen. De radicaal-linkse partij zou zelfs zetelwinst boeken, en daardoor uitkomen op een absolute meerderheid. Momenteel zitten Tsipras en zijn partij nog in een coalitie met de 'Onafhankelijke Grieken', een kleine rechtse partij. Die zouden ze dus kunnen lozen als de meest recente peilingen waarheid worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten