'Turkije garandeert mensenrechten beter dan sommige EU-landen'

Geen categorieapr 15 2012, 14:39
Het erge van deze uitspraak van de Turkse minister van Buitenlandse zaken is dat het klopt.
Het Zuid-Europese nieuwsmedium Times of Malta had een interessant vraaggesprek met de Turkse minister van Europepe zaken, Egemen Bagis.
Behalve minister is Bagis namelijk ook onderhandelaar: dit is ook de hoedanigheid in welke hij de toetreding van Turkije tot de EU probeert te regelen. Over z'n standpunt laat Bagis geen onduidelijkheid bestaan: hij vindt dat Brussel het islamitische land oneerlijk behandelt.
In Turkije is een hoop mis met mensenrechten (er is geen vrije pers, de gevangenisregimes zijn mensonterend en veel Koerden, joden en christenen zijn hun leven niet zeker in grote delen van het land). Daarnaast hult Erdogan opzichtig met misdadigers uit het Midden-Oosten als Assad en Ahmedinejad.
Toch vindt Bagis dat het er beter aan toegaat dan in sommige Europese landen. En - zo lijkt hij te redeneren - als die landen lid mochten worden, mag Turkije dat ook. Zie de video hieronder.
Het pijnlijke is dat hij gelijk heeft. Maar daar kan Turkije geen rechten aan ontlenen. Sterker nog: ik zou de boel willen omdraaien. Turkije is nog lang niet ver genoeg om lid te mogen worden. Naast Turkije zijn ook veel andere landen niet echt klaar om lid te zijn van 's werelds belangrijkse vrijhandelzone. Neem Roemenië, Bulgarije of Hongarije. Allemaal landen waar de democratie gebrekkig geregeld is, andersdenkenden geen echte vrijheid beleven en de corruptie welig tiert.
In plaats van Turkije erbij, zou ik zeggen: Turkije op straat samen met de eerdergenoemde landen.
Maar ja, wie ben ik, hè?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten