Turkije stemt morgen

Geen categorieaug 09 2014, 18:00
Erdogan gaat winnen.
Morgen mogen Turken naar de stembus om voor de eerste keer in de geschiedenis hun eigen president te kiezen. Het NRC Handelsblad legt uit:

De twee tegenstanders van Erdogan zijn Ekmeleddin Ihsanoglu en de Koerdische kandidaat Selahattin Demirtas. De verwachting is dat Demirtas, de kandidaat van de partij van de Koerdische minderheid slechts zo’n 8 procent van de stemmen krijgt. Ihsanoglu is de gemeenschappelijke kandidaat van elf oppositiepartijen, waaronder de republikeinen (CHP) en de ultranationalisten (MHP).

Die twee tegenstanders hebben geen schijn van kans. MHP'ers én CHP'ers vinden Ihsanoglu niets; hij is een oude vriend van Erdogan die een paar jaar geleden met hem brak. Hij is net zo religieus, hoewel gematigder. Seculiere en nationalistische kiezers zijn daar niet bepaald van onder de indruk.
Demirtas is ondertussen de Koerdische kandidaat. Die kan dus op flink wat Koerdische stemmen rekenen, maar daar houdt het wel mee op.
Het is triest, maar ik ben bang dat, als Erdogan wint, Turkije definitief haar seculiere karakter zal verliezen. Helaas heeft een significant deel van de bevolking daar dan nog voor gekozen ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten