Turkije wil niet bij de EU!

Turkije wil niet bij de EU!

"Turkije zal waarschijnlijk nooit toetreden tot de Europese Unie door vooroordelen en een negatieve houding bij bestaande leden."

Dat zijn de woorden van Egemen Ba???, de Turkse minister van Europese Zaken en toetredingsonderhandelaar. Turkije ziet meer in een constructie zoals Noorwegen met de EU heeft: geen lid van de EU, maar wel toegang tot de Europese markt.

En dit is de reactie van de PVV daarop, gericht aan de Europese Commissie:

          De PVV verzoekt de Commissie

1.       Ba??? gelijk te geven: inderdaad, Turkije zal waarschijnlijk nooit toetreden tot de Europese Unie.

2.       Ba??? ongelijk te geven: nee, er is geen sprake van vooroordelen, maar van gegronde redenen.

3.       Ba??? gelijk te geven: klopt, EU-lidstaten staan negatief tegenover een Turks lidmaatschap, en wel vanwege de ondemocratische, on-Europese, dictatoriale, islamiserende, arrogante houding van Turkije.

4.       de toetredingsonderhandelingen definitief te beëindigen.

5.       de EU-geldstromen naar Turkije stop te zetten en alle in het kader van de onderhandelingen verstrekte gelden terug te vorderen.

6.        Turkije verder veel succes te wensen.

           Is de Commissie daartoe bereid? Zo neen, waarom niet?

Europarlementariër Ria Oomen (CDA), tevens Turkijerapporteur in het Europees Parlement, heeft ook weer eens van zich laten horen. Naar aanleiding van Ba???' uitspraken blaast zij hoog van de toren dat "Turkije eens in de spiegel moet kijken":

Turkije nog veel voortgang te maken heeft met hervormingen, zijn er belangrijker dingen te doen voor minister Ba??? dan dit soort aanklachten.

En in haar voortgangsrapport van 9 april 2013 schreef zij vol bombarie:

Het Europees Parlement prijst de Commissie en Turkije voor de tenuitvoerlegging van de positieve agenda, die bewijst dat Turkije en de EU, in een context van engagement van beide partijen en duidelijke doelstellingen, hun dialoog kunnen voortzetten, wederzijds begrip kunnen creëren en positieve veranderingen en de nodige hervormingen kunnen bewerkstelligen.

Van deze geitenwollensokkentaal is dus niets terechtgekomen. Sterker nog: Turkije glijdt juist almaar verder af. Ria Oomen begint steeds meer op Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) te lijken, die op 18 maart 2013 naar aanleiding van de zaak-Yunus nog 'stoer' stelde dat Turkije "op deze manier helemaal niets te zoeken in de Europese Unie", maar wel doodleuk vóór de voortgangsrapporten stemt. Veel woorden, weinig daden. Wanneer durven zij, net als de PVV, de onvermijdelijke conclusie te trekken dat Turkije niet wil en nooit kan toetreden? 

Laurence Stassen is delegatieleider van de PVV in het Europees Parlement

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer