Turks alcoholisch festival afgelast na protest islamgroeperingen

Turks alcoholisch festival afgelast na protest islamgroeperingen

Het jaarlijkse Rakı-festival is dit jaar afgelast omdat het "niet toelaatbaar is".

Adana: een Turkse stad bij de Middellandse zee die niet alleen bekend staat om haar uitstekende kebabs en uitmuntende weer, maar ook om een evenement dat er al jarenlang wordt gehouden: het Rakı-festival. Bij dit straatfeest staat de Turkse nationale drank Rakı centraal, een sterk drankje met anijssmaak dat enigszins vergelijkbaar is met het Griekse Uzo. Het festival trekt elk jaar zo'n 20.000 bezoekers, maar dat zal dit jaar niet het geval zijn.

De goeverneur van de gelijknamige provincie Adana, Mustafa Büyük, heeft de organisatie namelijk verboden het evenement dit jaar in de stad te houden. Hij verklaarde:

We kunnen zoiets niet toelaten. (...) We willen niet dat mensen alcohol drinken en we kunnen de promotie van alcohol ook niet tolereren.

Dit kwam nadat enkele islamitische organisaties hadden geklaagd dat het festival "mensen zou verleiden alcohol te drinken". De goeverneur zei toen nog dat hij het eens was met de klachten, maar dat hij het festival niet kon verbieden. Als tegemoetkoming aan de kritiek besloot de organisatie toen om de naam 'rakı' uit de naam van het evenement te halen. Dit mocht echter niet baten: de goeverneur besloot later dat hij toch de macht had om het niet alleen aan banden te leggen, maar om het zelfs helemaal te schrappen.

De productie, verkoop en consumptie van alcohol zijn niet verboden in Turkije. Vooral in het liberalere, meer seculiere westen van Turkije, plus de omgeving van de stad Adana (in het zuiden van het land) wordt alcohol in veel café's geschonken. Het land heeft, volgens de leer van haar 'vader des vaderlands' Mustafa Kemal Atatürk, tientallen jaren lang een seculiere politiek bedreven, ook richting drank. De huidige regering onder leiding van premier Ahmet Davutoğlu en president Recep Tayyip Erdoğan (beide lid van de islamistische AK-partij) hebben zich echter steeds vijandiger opgesteld tegen drank. Het heeft de belastingen erop fors verhoogd en probeert nu actief burgers ervan te weerhouden alcoholhoudende dranken te consumeren. Het verbod op dit festival lijkt echter een nieuwe, volgende stap te zijn in deze anti-alcoholstrategie. Het is dan ook niet duidelijk hoe lang Turken nog legaal alcohol zullen kunnen drinken. Want zoals de streng gelovige Erdoğan zelf zei: "...ik drink zelf ayran (een populair yoghurtdrankje, red.), dat is veel beter voor je."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties