Rot Turks fruit in Nederland?

Geen categoriejun 10 2014, 11:35
Inmiddels is er ook in het parlement reuring ontstaan over het onsmakelijke optreden van in Nederland woonachtige Turken vorige week in Almelo.
Voor wie het niet meer weet: toen vond een grootschalige demonstratie plaats tegen de plaatsing van een herdenkingsmonument over de Turkse genocide op de Armeense bevolking destijds (1915). Deze demonstratie was georganiseerd vanuit Turkse moskeeën in Nederland en werd gesteund, ook financieel, vanuit de Turkse regering, namelijk door de UETD, een tak van de regerende AK-partij van premier Erdogan van Turkije. Inmiddels wil een aanzienlijk deel van de Tweede Kamer dat het kabinet de Turkse regering hierover om opheldering vraagt.
Ter herinnering: bij de demonstratie bij het in april onthulde monument werden teksten gescandeerd als „Karabach zal het graf van de Armeniër worden”. Een band in Ottomaanse uniformen speelde oude Turkse legermuziek. Dat wordt gezien als een provocatie naar de Armeniërs omdat de massamoord door Turken op Armeniërs in 1915 gepleegd werd ten tijde van het Ottomaanse regime. Dit blijkt uit Kamervragen van CDA-politicus Pieter Omtzigt aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Veiligheid en Justitie:
1. Heeft u kennis genomen van de demonstratie die op 1 juni plaatsvond op het Rembrandtveld in Almelo tegen de plaatsing van het herdenkingsmonument voor de Armeense genocide op het privé terrein van de Armeens Apostolische Kerk in Almelo?
2. Heeft u kennis genomen van het feit dat er gratis busvervoer geregeld was voor deelnemers via de Diyanet (Turkse ministerie van godsdienstzaken)-moskeeën? (deze moskeeën maken ook gebruik van in Turkije opgeleide en door Turkije betaalde imams) (bron: poster voor de organisatie van de demonstratie, bijgevoegd bij de vragen)
3. Heeft u kennis genomen van het bericht dat de Turkse Consul-Generaal in Rotterdam mensen bij zich geroepen heeft en gelast heeft deel te nemen aan de demonstratie? Bron.
4. Heeft u kennis genomen van het feit dat ter gelegenheid van de opening van het herdenkingsmonument een preek vanuit de Diyanet tegen het herdenkingsmonument (onder de aan Diyanet verbonden) moskeeën in Nederland is verspreid en deze in die moskeeën bij het ‚vrijdagmiddag gebed’ diende te worden voorgelezen?” Bron, BBC, Turkse site.
5. Heeft u kennis genomen van het feit dat bij de demonstratie de slogan "Karabag ermeniye mezarolacak" – vertaald: ”Karabach zal het graf van de Armeniër worden” geschreeuwd werd door de organisatie en luidkeels meerdere keren herhaald werd door het aanwezige publiek? Bron.
6. Heeft u kennis genomen van het feit dat er bij deze demonstratie Ottomaanse legermuziek gespeeld werd, de zogenaamde Mehter Marsi door de groep Mehter ekibimet alle daarbij horende traditionele kleding,instrumenten en uitrusting, terwijl de Armeense genocide juist plaatsvond in het Ottomaanse rijk? (zie hier).
7. Heeft u kennis genomen van het feit dat meerdere demonstraties en een petitie tegen het monument ter herdenking van de Armeense genocide georganiseerd zijn door de UETD, een tak van de regerende AK-partij van premier Erdogan van Turkije? Bron.
8. Wat vindt u van het feit dat een organisatie als het “Turks Museum Nederland” politiek stelling neemt tegen het Armeense genocide monument en dit doet met onder andere de verhulde dreiging van handelssancties? Past dit bij haar rol? (manifest, aangeboden aan de tweede Kamerleden en nog leesbaar hier).
9. Is er via de diplomatieke vertegenwoordiging van Turkije opheldering gevraagd bij Nederlandse autoriteiten over de vergunning die verleend is voor de bouw van het Armeense genocidemonument (indien en voor zover hier overigens vergunningen voor nodig zijn)? Zo ja, wat is er gevraagd en in welke context? En welk antwoord hebben de Nederlandse autoriteiten gegeven?
10. Kunt u de vergunning, die is afgegeven voor het protest in Almelo, publiceren?
11. Wat was het doel van de demonstratie? Heeft de organisaties van te voren een melding gedaan van de alle relevante zaken, zoals het podium en het feit dat er eenMehter Marsi gespeeld zou worden?
12. Bestaat er voor het Openbaar Ministerie aanleiding om onderzoek te laten doen naar de gebruikte teksten zoals "Karabag ermeniye mezar olacak" en andere beledigende en opruiende teksten en ontkenning van de Armeense genocide? Bron.
13. Wilt u deze episode meenemen in het onderzoek dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet naar parallelle gemeenschappen (toezegging in Kamerstuk 33824, nr. 20)?
14. Wat vindt u zelf van het feit dat:
- onderdelen van de Turkse overheid meehelpen bij het organiseren van een demonstratie tegen het Armeense genocidemonument,
- Er in de Diyanet moskeeën op instructie van boven een preek wordt voorgelezen tegen dit monument en dat opgave en gratis vervoer via de Diyanet moskeeën lopen?
- Dat bij de demonstratie een haatzaaiende tekst over een graf voor Armeniërs gescandeerd wordt? 
- Dat heel bewust een volledig uitgedoste en goed georganiseerde Mehter Marsi, een Ottomaanse militaire muziekformatie, muziek speelt bij de demonstratie?
15. Bent u voornemens hierover in gesprek te gaan met de Turkse autoriteiten en zo ja, welke boodschap zult u hen dan overbrengen? Zo nee, vindt u dan wenselijk dat dit zich herhaalt?
16. Wat is uw mening en stellingname over de inmenging van de Turkse overheid in de uitgevoerde demonstraties en de druk die de Turkse overheid heeft geleverd op de Nederlands-Turkse Diaspora gemeenschappen, inclusief moskeeën, stichtingen en verenigingen, om deze demonstratie te organiseren?
17. Bent u bereid deze bevindingen en bovengenoemde stellingname bespreken met uw ambtsgenoot in Turkijeen met de vertegenwoordiging van de Turkse regering in Nederland?
18. Is de regering en de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Veiligheid en Justitie  bereid afstand te nemen van de aard en de toon van de demonstratie en tevens de gebruikte leuzen publiekelijk te veroordelen?
Volkomen terecht natuurlijk dat deze idioterie hier in Nederland niet getolereerd wordt en aan de kaak wordt gesteld. Inmiddels zijn de fracties van CDA, SP, PVV, ChristenUnie en SGP van mening dat het kabinet moet protesteren tegen de demonstratie. Intussen heeft ook het FAON (Federatie Armeense Organisaties Nederland) zich over de kwestie uitgelaten. In een Persbericht laat zij weten verheugd te zijn dat genoemde vijf politieke partijen zich kritisch hebben betoond en vraagt de Nederlandse regering om een spoedige reactie op de gestelde vragen. FAON wijst er op, dat in het denken van Turken over de Armeense genocide al geruime tijd grote veranderingen hebben plaatsgevonden. Turken zowel in Turkije als in Nederland, die goed geïnformeerd zijn over de Armeense genocide, erkennen deze ook en hebben grote problemen met de ontkenning ervan door de Turkse regering. De druk uit Turkije is ook nog steeds aanwezig op de Nederlandse regering, die daarom vermijdt om zich in alle helderheid over de Armeense genocide uit te spreken. FAON is van mening er voor deze opstelling van de Nederlandse regering geen rechtvaardiging is, temeer daar die in de bestrijding van schending mensenrechten, racisme en genocide voorop wil lopen.
Misschien is deze gebeurtenis tevens een goed moment om nog eens kritisch te kijken naar wat daar allemaal gezegd wordt door imams in die moskeeën. Pim Fortuyn waarschuwde er destijds al voor dat daar dingen worden gezegd, die zich niet verdragen met ons Westerse rechtsstelsel en normen en waarden. Hard aanpakken dit soort grappenmakers.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten