Turks leger omsingelt Navo-basis

Turks leger omsingelt Navo-basis

De Telegraaf meldt dat 7.000 militairen van het Turkse leger vanochtend de vliegbasis van de Navo in Turkije hebben omsingeld. Alle toegangswegen naar de basis waren tijdelijk afgesloten. Persbureau Bloomberg meldt dat de autoriteiten de toegang tot de vliegbasis Incirlik inmiddels weer hebben vrijgegeven.

De Turkse krant Hürriyet zegt dat de actie kwam na ’signalen’ dat er een tweede couppoging zou komen, maar volgens de Turkse regering ging het om niet meer dan een ’veiligheidscontrole’. De vliegbasis wordt gebruikt voor militaire operaties tegen Islamitische Staat.

Generaal Joseph Votel, hoofd van het U.S. Central Command, vertelde dat de interne Turkse spanningen al een impact hebben op de militaire operaties tegen de Islamitische Staat. Zijn opmerkingen hebben de toch al onder druk staande verhoudingen tussen Turkije en de NAVO verder verscherpt, schrijft Bloomberg.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn in de VS verblijvende politieke rivaal Fethullah Gülen aangewezen als degene die achter de recente couppoging zat. En ofschoon Erdogan inmiddels is gestopt met het rechtstreeks beschuldigen van de regering Obama, verhevigen Turkse media de kritiek op de Verenigde Staten.

U.S. officials ontkennen echter elke betrokkenheid bij de couppoging.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties