Turkse Nederlanders stemmen niet

Geen categorieaug 04 2014, 20:00
Erdogan.

De verkiezingen voor een nieuwe Turkse president kenden een lage opkomst bij de stemgerechtigde Turkse gemeenschap in ons land. In Rotterdam stemden bijna 14.000 mensen, in Deventer ongeveer 4.000. In beide steden konden Turken van donderdag tot en met zondag stemmen.

En niet alleen in Nederland: de opkomst in Europa onder Turken voor de presidentsverkiezingen in hun vaderland was de afgelopen dagen laag. Slechts circa 5 procent van de 2,7 miljoen in het buitenland levende stemgerechtigde Turken nam de moeite zijn voorkeur kenbaar te maken.

In Duitsland lag de opkomst op 6,6% - nog triester kan niet. In Denemarken ging nog niet eens 1 op de 30 Turken naar de stembus, en in Oostenrijk kwamen slechts 6600 van de 90.000 Turken opdagen. In Nederland wonen 240.000 geregistreerde Turkse kiezers, waarvan 18.000 de tijd namen om een stem uit te brengen.
Het is veilig om ervan uit te gaan dat de opkomst zo laag is omdat veel kiezers zich gewoon niet aangesproken voelen door de kandidaten... en omdat de meeste mensen geloven dat Erdogan deze verkiezingen op zijn sloffen wint.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten