Twee ex-gevangenen Guantanamo Bay opgepakt in België

Geen categoriejul 24 2015, 19:00
Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.
Twee individuen die ooit vastzaten in Guantanamo Bay zijn opgepakt door de Belgische autoriteiten. Volgens ons buurland waren de mannen lid van een terroristische organisatie.
Een van de ex-gedetineerden werd samen met drie anderen opgepakt toen ze op het punt stonden een gewapende inbraak te plegen in Antwerpen. Het is een Algerijn die na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten in Guantanamo zat. Hij zou onlangs uit Syrië zijn teruggekeerd.
De andere gevangene die opnieuw is opgepakt vanwege terroristische activiteiten is Antwerpenaar Moussa Zemmouri. Deze figuur zou lid zijn van de terreurgroep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Madrid en Casablanca. Zemmouri zat van 2001 tot 2005 vast in 'Gitmo', maar werd na die vier jaar vrijgelaten.
In Amerika leveren met name conservatieven veel kritiek op het beleid van de regering Obama, die Guantanamo Bay - als het even kan - wil leegmaken. Zij zeggen dat de mannen (en vrouwen die daar vastzitten stuk voor stuk geharde terroristen zijn, die het westen haten en aanslagen willen plegen - zo niet in Europa en Amerika, dan toch zeker in het Midden-Oosten.
Ondanks die kritiek zijn er veel terreurverdachten vrijgelaten uit 'Gitmo.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten