Twee Japanse-Amerikanen werden tijdens WOII uit school gehaald en in een kamp gezet. Nu krijgen ze hun diploma alsnog

Twee Japanse-Amerikanen werden tijdens WOII uit school gehaald en in een kamp gezet. Nu krijgen ze hun diploma alsnog

Het is ontzettend lang geleden gebeurd, maar deze bejaarde Japanse-Amerikanen vonden het altijd een gemis dat ze hun diploma niet in ontvangst konden nemen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden de Amerikaanse autoriteiten er alles aan doen om te voorkomen dat Japanse-Amerikanen niet voor hun voormalige moederland konden spioneren. Er was alleen één probleem: hoe konden ze goed in de gaten gehouden worden?

De oplossing voor dit probleem was eenvoudig, maar eigenlijk ook dieptriest: ze werden allemaal opgetrommeld en in speciale kampen gezet. Daar moesten ze, gedwongen, de afloop van de oorlog afwachten.

Hoewel je zou denken dat dit soort maatregelen alleen golden voor volwassenen, was dat allerminst het geval. Ook kinderen waren er het dupe van. Twee van die kinderen heetten George en Miko Kaihara, uit Californië.

Normaal gesproken zouden George en Miko op 23 juni, 1943 hun diploma in ontvangst nemen. Helaas ging dat door de oorlog niet door. Triest, natuurlijk, en het was altijd een vreselijk gemis voor ze.

Onlangs heeft de school daar echter iets aan gedaan. Op 90-jarige leeftijd (!) kregen ze hun diploma alsnog van hun oude school. Reuters bericht:

A Japanese-American couple who were plucked from their California high school during World War Two and forcibly detained at a U.S. government internment camp were given honorary diplomas this week at the school's graduation ceremony.

George and Miko Kaihara, both 90, were presented with their diplomas in Tustin High School near Irvine, outside Los Angeles, to a standing ovation from a crowd of several thousand people on Thursday, school district spokesman Mark Eliot said.

Met name Miko was dolblij met haar diploma. "Het voelt echt alsof ik mijn eindexamen heb gehaald," zei ze nadien. "Ik laat het diploma aan iedereen zien."

Hoewel ze geïnterneerd waren mochten Miko en George wel gewoon naar school gaan en, jawel, ze rondden hun middelbare school gewoon af in het kamp. Dat was alleen wel op een andere school, met kinderen die ze niet kenden en in buitengewoon barre omstandigheden. Miko: "We moesten onze eigen stoel meenemen naar school. We waren de eersten die ons diploma haalden in het kamp."

Nu, vele decennia later, mochten George en Miko dus alsnog een diploma in ontvangst nemen van hun oude middelbare school. Dit werd allemaal geregeld door de school zelf, die er ook nog eens een spectaculaire ceremonie van maakte. De president van de school laat weten:

"Het was bijzonder belangrijk voor ons, en we wisten dat het hun grote droom was om een diploma van ons te krijgen."

Uiteindelijk waren er maar liefst 25 familieleden bij de ceremonie.

Oh, en Miko en George zaten samen in een kamp en trouwden vervolgens ook nog eens met elkaar. Al die jaren zijn ze dus samen gebleven... en bijzonder gelukkig geworden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer