Tweede Kamer heeft buik vol van OV-chipkaart

Geen categorieokt 15 2014, 12:00
Weg ermee.
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft de buik vol van de ov-chipkaart. Volgens het Algemeen Dagblad willen het CDA, ChristenUnie, PVV, D66, en de VVD het systeem zo spoedig mogelijk afschaffen.

'We moeten af van die klantonvriendelijke kaart', stelt VVD-Kamerlid Betty de Boer. De NS is al bezig om alternatieven te testen, maar dat gaat de regeringspartij niet snel genoeg. 'Ophouden met testen. Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold.'

De PVV noemt de gang van zaken rond de ov-chipkaart zelfs 'een groot drama'. 'Die chipkaart is een onding met gebreken', zegt Kamerlid Barry Madlener. 'Er moet een alternatief komen. En we willen het gewone treinkaartje terug.'

Een prima idee natuurlijk - het systeem is inderdaad heel slecht, wat buitengewoon merkwaardig is aangezien men het in andere landen wél goed kan regelen - maar toch zouden al die mensen en partijen zich moeten kapotschamen. Nog niet zo heel lang geleden moest de NS aan de ov-chipkaart, ja, ja, die zou echt zaligmakend zijn. Geweldig, beter werd het niet.
Vervolgens zitten we opgescheept met een belachelijke kaart die vreselijk wordt gevonden door iedereen, maar - houdt de politiek vol - we moeten er gewoon even aan wennen. Uiteindelijk komt het wel goed. Echt!
Even later bedenken de politici - door wie we met dit onding te maken hebben gekregen - zich toch maar en willen ze dat er een nieuw systeem komt dat ongetwijfeld weer bakken met geld gaat kosten. Zo hebben ze het er nu over om je bankpas als ov-chipkaart te gebruiken, of om direct te betalen met je telefoon, of... en ga zo maar verder. Het ene plan klinkt nog mooier en technischer dan het andere.
Leuk, maar misschien is het een idee om dit soort zaken voortaan over te laten aan de NS zelf. De vervoerder wil nog niet af van de chipkaart, maar is wel al bezig met de ontwikkeling van alternatieve betalingsvormen. Dat lijkt mij een prima idee, te meer omdat het geopperd wordt door mensen die in deze sector werken en niet door volksvertegenwoordigers, staatssecretarissen en ministers wiens enige ervaring bij de NS is dat ze twee keer per jaar met het openbaar vervoer reizen.
Deze parlementariërs houden zich veel te veel bezig met details. Ze gedragen zich alsof ze NS-managers zijn, in plaats van Tweede Kamerleden die zich maar met een beperkt aantal zaken bezig dienen te houden. Doe eens normaal jongens, en laat dit werk over aan de mensen die erover gaan en die er óók nog verstand van hebben.
Volg Michael van der Galien op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten