Tweede paspoort bewindslieden is absurd

Geen categoriesep 26 2011, 20:29
Alleen Nederlands paspoort voor ministers, staats-secretarissen en burgemeesters.
Het is alweer een tijd terug dat Geert Wilders amok maakte over dubbele paspoorten. In 2008 deed hij dat bijvoorbeeld over de toen net als burgemeester van Rotterdam benoemde Ahmed Aboutaleb ('Een Marokkaan als burgemeester van de tweede stad van Nederland is net zo gek als een Nederlander als burgemeester van Mekka.'), en meer recent trok hij die kritiek consequent door toen hij in oktober 2010 aangaf dat wat de PVV betreft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner haar Zweedse paspoort diende in te leveren. 'De PVV is nog steeds van mening dat een dubbele nationaliteit van bewindslieden erg ongewenst is,' aldus Wilders destijds. Vandaag blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking daar hetzelfde over denkt.
Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat 60% van de Nederlanders vindt dat iemand die de Nederlandse nationaliteit aanneemt zijn of haar andere nationaliteit moet opgeven. In het geval van ministers gaat het zelfs 70% van de Nederlandse bevolking. Daarbij is het wellicht opvallend dat ook bijna de helft van de niet-westerse allochtonen die mening deelt. Maar in wezen is het natuurlijk ook helemaal niet zo'n vreemde gedachte.
Ik zou zelfs nog verder willen gaan en - zoals Geert Wilders het in 2010 dus verwoordde - het zeer onwenselijk willen noemen wanneer bewindspersonen (in ieder geval tot en met burgemeesters) er een dubbele nationaliteit op nahouden. Het enige belang dat zij immers mogen dienen is dat van Nederland. Dat ze in de praktijk geen band meer voelen met hun tweede nationaliteit doet daar niets aan af, des te makkelijker lijkt het mij om dat andere paspoort door de papierversnipperaar te halen. Ook de schijn van belangenverstrengeling dient te alle tijde te worden voorkomen.
Wat dan als het andere land het onmogelijk maakt om afstand te doen van die andere nationaliteit? Betekent dat dan dat zo iemand geen bewindspersoon kan worden? Wat mij betreft wel. Bovendien zou Nederland moeten zorgen dat andere nationaliteiten naast de Nederlandse niet worden erkend, dan wel dat het onmogelijk wordt de Nederlandse nationaliteit aan te vragen indien die persoon over een andere nationaliteit beschikt waarvan hij geen afstand kan doen. Met dergelijke maatregelen kan worden benadrukt dat het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit iets bijzonders is, en kunnen we tegelijkertijd afrekenen met het probleem van bewindslieden met twee paspoorten. Simpel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten