shutterstock 1868881516

Twitter houdt hypocriet beleid in stand: 1 account van haatspuwende Iraanse Ayatollah Khamenei geband, de rest mag blijven

Geen categoriejan 22 2021, 18:30
Iedereen viel over Twitter heen toen ze het Twitteraccount van Donald Trump uitschakelden vanwege haatzaaien, maar de accounts van andere haatzaaiende leiders intact lieten. Nou, er is wel iets veranderd... en toch weer niet. Een account van de gekke ayatollah is geband. Oké. Maar: zijn andere vier accounts mag hij gewoon blijven gebruiken terwijl hij die ook regelmatig gebruikt om haat te spuwen.
Eventjes leek het erop dat Twitter paal en perk ging stellen aan het haat zaaien waar Twitterende leiders zich schuldig aan maken:
https://twitter.com/AdamMilstein/status/1352630583814279169
Oke, dus die ene account is weggehaald. Maar wacht: waarom mogen die andere accounts -- waaronder het belangrijkste account van de man -- wél gewoon doorgaan met haat spuwen? Trump wordt weggezet als een verspreider van haat, wat de reden zou zijn dat hij geband is. Maar de knettergekke ayatollah mag wél doorgaan met dit soort gekkigheden?
Ik ben benieuwd hoe lang Twitter dit zo vol kan blijven houden. Ayatollah Khamenei kan gewoon z'n gang blijven gaan op zijn andere accounts en ook de Chinezen, die nog steeds Oeigoeren in 'heropvoedingskampen' stoppen, wordt geen strobreed in de weg gelegd. Maar oh, oh, wat zijn ze blij dat Trump zijn 'haat' niet langer kan spuwen op hun mediaplatform. Een streek die ze overigens behoorlijk duur kwam te staan, want de aandelen kelderden zo hard dat ze ruim 4 miljard dollar misliepen.
Vroeg of laat zal Twitter toch één lijn moeten gaan trekken. Of Trump weer toegang geven tot hun mediaplatform, of andere haat zaaiende leiders óók helemaal verwijderen. Doen ze dat niet, dan is het een kwestie van tijd voordat er nog meer gebruikers weg zullen lopen. Twitter hoopt er natuurlijk op dat dit allemaal wel weer overwaait, maar nu de Democraten in Amerika aan de macht zijn komt de focus op de tech-bedrijven snel genoeg weer terug. Die Democraten hebben namelijk ook een radicale achterban en de Democratische top is ook niet vies van een beetje ophitsen van tijd tot tijd. De druk wordt dus vanzelf opgevoerd!
UPDATE
Eerder berichtten wij dat het waarschijnlijk om een nepaccount ging, maar dat is volgens NOS toch niet het geval. Het account zou één van vijf zijn die de gestoorde ayatollah regelmatig gebruikt: hij gebruikt verschillende accounts om in verschillende talen te twitteren. In dit geval ging het om het account dat hij gebruikte om in Farsi te communiceren met de wereld.

Het verwijderde account is een van de vijf accounts van Khamenei. De accounts zijn allemaal niet geverifieerd, maar zouden door de Iraanse leider gebruikt worden voor communicatie in verschillende talen. De bedreiging aan het adres van Trump is op de officiële website van de ayatollah nog steeds te zien. Ook op het hoofdaccount van Khamenei verscheen het bericht eventjes.

Dus: het gaat wél om een account van de knettergekke ayatollah, maar hij heeft er nog vier... en die andere vier mag hij gewoon blijven gebruiken. Dit terwijl hij overduidelijk haat spuwt en zelfs oproept tot geweld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten