Uitkijken geblazen! De Aziatische killerwesp is in aantocht

Geen categorieaug 29 2017, 20:30
Deze uit China afkomstige wesp heeft het gemunt op onze voedselvoorziening. De Europese autoriteiten hebben het dier al tot "invasieve exoot" uitgeroepen. Wat wil zeggen: we moeten dit levensgevaarlijke schepsel zo spoedig mogelijk uitroeien.
In Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk slaan ze groot alarm over de Aziatische hornaar: een monsterlijke wesp die het voorzien heeft op honingbijen. In onze buurlanden hebben ze al een massaslachting aangericht onder de brave honingdragers, maar in Nederland kunnen we die beesten binnenkort ook verwachten, zo kondigen experts aan. In het Algemeen Dagblad waarschuwen ze voor de komst van het uiterst agressieve diertje:

",,Deze wesp eet honingbijen en andere kleinere insecten, zoals vliegen, vlinders en rupsen”, zegt [onderzoeker van de Universit Wageningen Tjeerd] Blacquière. ,,De zorg bestaat dat de populatie honingbijen in Europa afneemt, waardoor sommige planten minder worden bevrucht en ons hele ecosysteem gaat wankelen. Als de bestuiving van landbouwgewassen afneemt, neemt de kans op mislukte oogsten en op een lagere voedselproductie toe.”

De monsterwesp geeft ook overlast voor mensen. ,,Van dichtbij is het een behoorlijk angstaanjagend beestje”, stelt Blacquière. ,,Ze komen ook af op zoetigheid, zoals wijn of limonade. Net als gewone wespen kan deze hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is, zal een steek veel vervelender aanvoelen.”"

Momenteel bevindt de killerwesp zich nog op zo'n veertig kilometer van de Nederlandse grens, maar gezien het klimaat daar niet veel anders is dan hier is de verwachting dat die laatste kilometers spoedig niks meer betekenen.
Het beest is in 2004 in Europa gearriveerd doordat het mee was gevaren met een vracht Chinese potten. Sindsdien heeft het ongedierte zich razendsnel over West-Europa verspreid, en hebben imkers er een dagtaak aan om te zorgen dat deze moordlustige bijenverslinders met wortel en tak worden uitgeroeid.
Kortom: het lijkt er dus op dat niet alleen in Game of Thrones men rekening houdt met een massale invasie van lugubere lieden die je liever buiten de deur houdt. Nu alleen nog wachten op een wesp met blauwe ogen die blauw vuur spuugt, en dat is de ramp pas écht compleet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten