Uitkijken geblazen! De Aziatische killerwesp is in aantocht

Uitkijken geblazen! De Aziatische killerwesp is in aantocht

Deze uit China afkomstige wesp heeft het gemunt op onze voedselvoorziening. De Europese autoriteiten hebben het dier al tot "invasieve exoot" uitgeroepen. Wat wil zeggen: we moeten dit levensgevaarlijke schepsel zo spoedig mogelijk uitroeien.

In Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk slaan ze groot alarm over de Aziatische hornaar: een monsterlijke wesp die het voorzien heeft op honingbijen. In onze buurlanden hebben ze al een massaslachting aangericht onder de brave honingdragers, maar in Nederland kunnen we die beesten binnenkort ook verwachten, zo kondigen experts aan. In het Algemeen Dagblad waarschuwen ze voor de komst van het uiterst agressieve diertje:

",,Deze wesp eet honingbijen en andere kleinere insecten, zoals vliegen, vlinders en rupsen”, zegt [onderzoeker van de Universit Wageningen Tjeerd] Blacquière. ,,De zorg bestaat dat de populatie honingbijen in Europa afneemt, waardoor sommige planten minder worden bevrucht en ons hele ecosysteem gaat wankelen. Als de bestuiving van landbouwgewassen afneemt, neemt de kans op mislukte oogsten en op een lagere voedselproductie toe.”

De monsterwesp geeft ook overlast voor mensen. ,,Van dichtbij is het een behoorlijk angstaanjagend beestje”, stelt Blacquière. ,,Ze komen ook af op zoetigheid, zoals wijn of limonade. Net als gewone wespen kan deze hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is, zal een steek veel vervelender aanvoelen.”"

Momenteel bevindt de killerwesp zich nog op zo'n veertig kilometer van de Nederlandse grens, maar gezien het klimaat daar niet veel anders is dan hier is de verwachting dat die laatste kilometers spoedig niks meer betekenen.

Het beest is in 2004 in Europa gearriveerd doordat het mee was gevaren met een vracht Chinese potten. Sindsdien heeft het ongedierte zich razendsnel over West-Europa verspreid, en hebben imkers er een dagtaak aan om te zorgen dat deze moordlustige bijenverslinders met wortel en tak worden uitgeroeid.

Kortom: het lijkt er dus op dat niet alleen in Game of Thrones men rekening houdt met een massale invasie van lugubere lieden die je liever buiten de deur houdt. Nu alleen nog wachten op een wesp met blauwe ogen die blauw vuur spuugt, en dat is de ramp pas écht compleet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties