Van Hijum (CDA): "Ook spaarvrijstelling voor gezinnen"

Geen categorienov 02 2014, 20:00
Het CDA neemt het niet alleen op voor ouderen, maar ook voor gezinnen.
Eerder vandaag schreef ik een stuk over een plan van het CDA. De christendemocraten willen voorkomen dat de ruime spaarvrijstelling voor ouderen komt te vervallen. Op dit moment kunnen zij 27.000 euro belastingvrij sparen. Pas na dat bedrag heft de staat belasting. Als het aan het kabinet ligt wordt dat anders: PvdA en VVD willen de belastingvrije voet verlagen tot een 21.000 euro. In de praktijk zorgt dat ervoor dat een hele hoop ouderen (die hun hele leven lang hard gewerkt en gespaard hebben en daardoor nu, zeg, 25.000 euro op hun rekening hebben staan) er financieel op achteruit gaan, dit terwijl zij het al lastig hebben. Het CDA vindt dat niet kunnen.
Hoewel ik het - natuurlijk - helemaal eens ben met het CDA liet ik in mijn stuk weten dat er wel degelijk een 'maar' was: dergelijke spaarvrijstellingen moeten voor meer mensen gelden, niet alleen voor gepensioneerden.
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum (dezelfde Van Hijum die zich hard maakt voor de eerder genoemde regeling) reageerde vervolgens op Twitter: zijn partij vindt inderdaad dat meer burgers in aanmerking moeten komen voor dergelijke spaarvrijstellingen.
Gezinnen zijn er de afgelopen jaren fors op achteruit gegaan. Mama en papa worden ervoor gestraft dat ze autorijden, dat ze iets van hun leveren proberen te maken, en dat ze genoeg geld willen verdienen om hun kinderen een mooie opvoeding én toekomst te kunnen bieden. Als je gelooft dat het gezin de hoeksteen van de maatschappij is - en het CDA doet dat - dan is het buitengewoon terecht dat je het nu voor ze opneemt en ze baas op eigen spaarrekening laat zijn. Heel goed dus dat het CDA dat doet, ook al omdat alle andere partijen het in dat opzicht laten liggen. De enige clubs in de Tweede Kamer die zich hardmaken voor belastingverlagingen zijn het CDA en VNL. De rest is één sociaaldemocratische pot nat.
Natuurlijk moet ik daar ook meteen bij opmerken dat ik weliswaar voor een ruimere spaarvrijstelling ben voor gezinnen, maar dat dit ook meteen moet gelden voor anderen, zoals singles. Ja, ja, mijn liberale hart wil altijd minder, minder, minder... belastingen; voor ouderen, voor gezinnen en jawel, ook voor ieder ander. Het zou bijzonder plezierig zijn als het CDA die mensen óók een helpende hand toesteekt.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten