Vegetariërs hebben slecht zaad

Geen categorieokt 23 2014, 8:00
Onderzoek wijst uit: het is nogal dom om vegetariër te zijn.
Slecht nieuws voor alle mannen die zich houden aan een vegetarisch dieet: jullie zaad is bijkans waardeloos. Dat zeg ik niet om jullie te pesten, nee, ik vertel slechts de feiten. Dat vegetariërs slecht zaad hebben, blijkt uit een uitgebreid onderzoek door een opmerkelijk kerkgenootschap uit de Verenigde Staten.
Het Amerikaanse kerkgenootschap Seventh-Day Adventists of Zevendedagsadventisten - hetzelfde kerkgenootschap waar diehard-vegetariër Marianne Thieme lid van is - vinden het beter om vegetariër te zijn. Ze denken dat het niet alleen 'moreel' beter is, ze denken ook dat het gezonder is om geen vlees te eten.
Dat laatste wilden ze wel eens laten onderzoeken. En zo geschiedde. Tijdens het onderzoek onder 443 vleeseters en 31 vegetariërs ontdekten ze - helaas voor de kerk zelf - dat het tegendeel waar is. Het is juist hartstikke ongezond om alleen maar planten, aardappelen en soja te eten.
Op twee punten gaat het helemaal mis bij vegetariërs: de kwaliteit van het zaad is flink slechter én het aantal zaadcellen is fors minder bij mannen die geen vlees eten. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor stelletjes die graag kinderen willen. Dat wordt zo een stuk lastiger. Je zou maar getrouwd zijn met een vegetariër. Citaat:

"We found that diet does significantly affect sperm quality. Vegetarian and vegan diets were associated with much lower sperm counts than omnivorous diets," said lead study author Eliza Orzylowska. "Although these people are not infertile, it is likely to play a factor in conception, particularly for couples who are trying to conceive naturally, the old-fashioned way."

Vegetarians had 30 percent lower concentrations of sperm - 50 million per milliliter, versus 70 million per milliliter. Their motility - the vitality of the sperm - was also lower, with a third of sperm active, versus 60 percent for the meat eaters. Significantly, vegans fared worst of all.

Volgens de onderzoeker kan een van de oorzaken van het slechte sperma van vegetariërs het feit zijn dat zij vlees vervangen door soja. Soja bevat een grote hoeveelheid oestrogene hormonen die slecht zijn voor de spermaproductie. Ook het gebrek aan vitamine B12, dat oestrogeen afbreekt, speelt een rol. B12 zit juist in vlees en vis.
Kortom: een vegetarisch dieet is misschien goed voor je geweten, maar niet goed voor je lichaam en de kans op voortplanting. Vegetariërs kunnen beter gewoon vlees gaan eten. Want vlees is niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens supergezond. Eat that, vega's!
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten