Verbijstering bij politie en boa's om nieuwe maatregelen: 'Mondkapjesplicht valt niet te handhaven’

Verbijstering bij politie en boa's om nieuwe maatregelen: 'Mondkapjesplicht valt niet te handhaven’

Nederlandse politie in coronatijd. Bron: robert coolen / Shutterstock.com.

Politieagenten en boa's hebben zo hun twijfel over de mondkapjesplicht, zij denken dat het haast een onmogelijke klus gaat worden om dit te handhaven. Er is simpelweg te weinig capaciteit en de verdeeldheid binnen de Nederlandse samenleving over de nut van een mondkapje werkt ook niet mee. De mondkapjesplicht is een flink hoofpijndossier voor onze handhavers.

De Nederlandse politiewereld is een wereld vol tegenstrijdigheden, want eerder vandaag pleitte een nog voor een totaalverbod op alcohol verkoop, nu roepen andere politiebonden en boa's weer dat een mondkapjesplicht niet wenselijk is.

De vakbond BOAACP is geen voorstander van een mondkapjesplicht, door de tal van onduidelijkheden is het handhaven niet te doen.

,,Wij denken dat het juridisch niet eens haalbaar is”, zegt woordvoerder Richard Gerrits. ,,De handhaving zien wij sowieso niet zitten, omdat wij er simpelweg de capaciteit niet voor hebben. Voor ons is de geloofwaardigheid van de boa het allerbelangrijkst, en die is door al die onduidelijkheden in het geding. Maak nou toch eens duidelijke, haalbare regels en denk ook aan de mensen die moeten toezien op het naleven van die regels. Dat wordt echt te weinig gedaan.”

Ook de voorzitter van de politievakbond ACP - niet dezelfde vakbond die voor een alcoholverbod is - snapt helemaal niks van het gekozen beleid. Het is te warrig, en daar heeft hij een punt. De ene week is iets onmogelijk, en de andere week is het ineens wel mogelijk. Dit schept weinig vertrouwen natuurlijk.

,,Rutte zegt dat op dit moment de wettelijke grondslag voor zo’n verplichting ontbreekt, maar daar had hij in de zomer toch alle tijd van de wereld voor? Om zoiets voor te bereiden, ongeacht of de cijfers daalden? Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar dat de discussie nog steeds op ditzelfde punt zit, terwijl internationale experts onze deskundigen van het RIVM al langer terechtwijzen.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties