Verdeel en heers: 'De Europese Unie probeert Centraal-Europa tegen elkaar uit te spelen'

Geen categoriemei 27 2018, 8:00
Wie denkt dat de Europese Unie een bron is van beschaving moet nog maar eens achter zijn oor krabben, want dat zou een erg naïeve gedachte zijn. De Europese Unie is een organisatie waarin de oude tactieken van 'verdeel-en-heers' op een ander niveau zijn geïntegreerd. Dat het allemaal op een mooi niveau plaatsvindt is een fijne manier van denken, maar onwaar.

Tijdens een bijeenkomst van de Visegrad-landen in Bratislava eerder deze week werd duidelijk dat de vier landen het niet eens zijn over de manier om de Brusselse invloed te verminderen. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz moeten voorstellen voor verdere EU-integratie worden afgewezen. Daarmee wordt de ‘wil van de elite’ aan het volk opgedrongen, aldus de minister.

De kleinere landen Slowakije en Tsjechië zijn op hun beurt echter bang om het zonder al te veel steun op te nemen tegen Brussel, uit angst dat landen als Frankrijk en Duitsland nog meer aan invloed zullen winnen binnen de EU. De Slowaakse staatssecretaris voor Europese Zaken Ivan Korcok zei daarover: ‘Het zou een slechte zaak zijn als we een proces in gang zetten waarbij Europa van een gemeenschapsgestuurde institutie naar een intergouvernementele institutie gaat.’

Het gaat in dit geval om EU-fondsen en EU-geld. Het is een vernieuwde vorm van 'ontwikkelingsgeld' waarbij landen afhankelijk worden gemaakt van een specifiek institutioneel systeem. Het lijkt allemaal koek-en-ei in de Visegrad-groep, maar uiteindelijk wordt deze samenwerking opengebroken door de steun die landen wel en niet krijgen.
Het is een moderne manier van landen tegen elkaar uit spelen, een manier waarin de Europese Unie heel erg vaardig is geworden. Zij het Noord tegen Zuid, zij het West tegen Oost, zij het landen die naast elkaar bestaan en tegen elkaar worden opgezet op een subtiele manier. Hieronder vindt u een mooi filmpje waarin alles op een humoristische wijze wordt uitgelegd:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten