Verder gaat het wel, minister Schippers?

Geen categoriemei 23 2013, 16:56
Zorgnota's en -brieven zijn voor velen volstrekt onbegrijpelijk.

De Tweede Kamer wil dat patiënten vanaf 1 januari een gespecificeerd overzicht krijgen van kosten die bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij de fysiotherapeut zijn gemaakt. Patiënten kunnen op die manier helpen bij het opsporen van fouten en fraude in de zorg.

Minister Schippers had al toegezegd dat zij in de loop van 2014 met zo'n gespecificeerde rekening wil komen, maar de Kamer wil dat versnellen. Dat bleek in het debat over fraude in de zorg, dat nog aan de gang is.

Miljardenfraude in de zorg en wat wil mevrouw Schippers? Zorgnota's opsturen naar de 'zorgconsument', opdat die kan controleren of het allemaal wel klopt.
Er zijn nogal wat mensen in mijn sociale omgeving die mij om hulp vragen met al die brieven die de belastingdienst stuurt. En voor iemand die schrijft voor de kost, is volstrekt duidelijk dat die brieven zowat opgesteld zijn om onbegrepen te blijven. Dat papierwerk begrijpen vergt een zekere kennis en kunde die veel mensen niet hebben - en dat is niet uit onwil, maar omdat simpelweg niet iedereen handig is met dit soort papierwerk is.
Zorgverzekeraars, ziekenhuizen en andere semi-overheidsbedrijven opereren op dezelfde wijze. Wie denkt werkelijk dat oma de zorgnota voor haar operatie kritisch kan ananlyseren en aan de bel kan trekken als ze denkt dat er iets niet klopt?Mevrouw Schippers dus. Die gaat ervan uit dat oma of haar omgeving precies weten hoe zo'n operatie in elkaar steekt en wat er wel of niet terecht is gedeclareerd. Welkom in de papieren werkelijkheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten