Verdient een kind lichamelijke straf?

Geen categorienov 15 2011, 14:00
Bont-en-blauw-geslagen kinderen zijn oververtegenwoordigd op het internet vandaag. De media springen heftig in op het citaat van de Katwijkse dominee over de kastijdig van kinderen. Paniekverhaal hier, juridische dreiging daar. O, wat zijn we met zijn allen toch beheersd en verantwoord en o, wat een monster is degene die zijn kind slaat! Hier wil ik toch even een ander beeld tegenover zetten.
Van kinderen heb je af te blijven. Dat is de breedgedragen mening van vandaag de dag en ook het beeld dat onze eigen Sven gisteren in zijn column naar voren bracht. Uiteraard is het ideaalbeeld dat je als ouder nooit een tik aan je kind hoeft uit te delen. Sommige ouders zijn dusdanig begaafd, dat ze met louter verbale correctie hun kind tot voorbeeldige wereldburgers kunnen vormen. Prachtig.
Helaas is dit niet de meest gangbare situatie. Globaal genomen schiet het in de werkelijkheid twee kanten uit. Laten we de ene kant ´overcorrectie´ noemen. Denk hierbij aan zwaar autoritaire ouders, die hun schuchtere kindertjes om het minste of geringste met riet bewerken. Een beetje zoals het gangbare beeld van conservatief-christelijke gezinnen.
Gelukkig zijn de Verlichte geesten van vandaag van deze ouderwetse onzin bevrijd. Heden ten dage zijn we meer van wat we ´ondercorrectie´ zouden kunnen noemen. Want hey, we zijn toch allemaal gelijk? Wie ben ik als ouder of volwassene om tegen een kind te zeggen dat het iets niet mag? Wat ik zeg is ´ook maar een mening´...
Zo vinden we het vandaag monsterlijk om aan kinderen een corrigerende tik uit te delen. Of ze in de kraag te grijpen als ze de klas niet uit willen. Dat is inderdaad heel zielig. Maar weet u? Het alternatief is ook heel zielig!
Een kind verdient een zo goed mogelijke opvoeding. En daarbij hoort het leren accepteren van autoriteit. Begrijp me niet verkeerd, zware lijfstraffen of je agressie op je kinderen botvieren is afschuwelijk. Maar bij een corrigerende tik op het juiste moment is een kind alleen maar gebaat.
Foto: www.photobucket.com door: MissArmani.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten