Verhuftering van de samenleving: politie walgt van 'ramptoeristen' bij dodelijk ongeval

Geen categorieaug 05 2018, 12:00
Je ziet het in een aflevering van de populaire serie op Netflix, Black Mirror: een menigte van mensen die met smartphones de ellende van anderen filmt. Zonder enige emotie, maar gebrand om het op camera te krijgen. Het is een serie die realistische dystopische elementen van de Westerse samenleving laat zien. Tegenwoordig zie je dat steeds meer en lijkt het geen dystopie meer: mensen die dodelijke ongevallen willen filmen.
Vroeger noemden we dat 'ramptoeristen', mensen die even wilden zien wat er gebeurde als er iets was voorgevallen. Met zijn allen even rondom de aangereden fietser staan, bijvoorbeeld. Vroeger was dat ongepast en tegenwoordig is dat ook zo. Het verschil is alleen dat in deze moderne tijd de ramptoeristen met hun mobieltje klaar staan om het incident te filmen. Om te laten zien aan de wereld dat 'ze echt iets interessants' meemaken. Pure egoïsme. De politie wordt er ook moe van en staat zeer negatief tegenover deze ontwikkeling.

Automobilisten hebben zaterdagochtend op de A58 Tilburg-Breda bij Bavel het werk van hulpverleners bemoeilijkt door filmpjes te maken van het dodelijke ongeval. Zelfs tijdens de reanimatie van een van de slachtoffers kwam iemand wel heel dichtbij voor een ’mooie’ video.

„Na de aanrijding vonden mensen het nodig om met telefoons opnames van de voertuigen en slachtoffers te maken en door de sporen te lopen op de plaats van het ongeval”, meldt de politie op Facebook.

„Hiermee toon je niet alleen dat je geen enkele vorm van respect hebt maar je loopt ook in de weg en zorgt voor woede bij omstanders en de hulpverleners.”
Hebben dit soort mensen geen empathie? Zijn ze alleen gefixeerd op hun eigen behoeften en 'clicks' en 'likes'? Dat lijkt wel zo en dat is een zorgelijke en trieste ontwikkeling. Hoe haal je het in je hoofd om koste wat het koste zo een ongeval te willen filmen. De politie heeft het zelfs over mensen die al rijdend aan het filmen waren en daardoor door een rood stoplicht reden. Daardoor tonen ze niet alleen geen respect, maar brengen ze ook andere levens in gevaar. Walgelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten