Verkiezingsfraude in Rusland viel wel mee

Geen categoriedec 12 2011, 17:45
Langzamerhand verword ik tot een Kremlin apologist maar enige tegengas is wel vereist. Het beeld is namelijk ontstaan dat in Rusland grootscheepse verkiezingsfraude is gepleegd maar volgens mij viel dat wel mee.
Laten we vooropstellen dat de regeringspartij van premier Vladimir Poetin op het punt stond zetels te verliezen vorige week zondag. De populariteit van Verenigd Rusland heeft tijdens het presidentschap van Dmitry Medvedev een flinke deuk opgelopen. Waar in het 2007 nog 64 procent van de stemmen behaalde kwam de partij bij de laatste verkiezingen niet boven de 50 procent uit. Aangezien slechts drie andere partijen de kiesdrempel haalden behoudt Verenigd Rusland een meerderheid in het parlement maar heeft het geen constitutionele meerderheid meer.
Vergeten wordt echter dat de partij in 2003 maar 37 procent van de stemmen wist te behalen. Al met al was het resultaat van vorige week dus geenszins desastreus.
Dan de vermeende verkiezingsfraude. Voordat Russen afgelopen week naar de stembus gingen hadden verschillende opiniepeilingen uitgewezen dat Verenigd Rusland zo'n 50 procent van de stemmen zou scoren. Dat bleek uiteindelijk zelfs iets minder. De drie grootste exit polls gaven zeer verschillende resultaten weer, namelijk 48, 43 en 38 procent voor Verenigd Rusland. De laatste echter was ook de minst wijdverbreide. Dat peilingbureau trok niet bepaald Siberië in. De eerste twee wel.
Slechts in twee regio's was het verschil tussen de exit polls en de officiële uitslag opmerkelijk. In zowel de noordelijke Kaukasus als de regio Moskou was het verschil groter dan 20 procent. Vanuit Moskou zijn ons ook verschillende amateurbeelden tegemoet gekomen waarop duidelijk door ambtenaren met stembiljetten wordt gesjoemeld.
Daar moet nog wel bij opgemerkt worden dat meer dan een derde van de ondervraagden weigerden te zeggen waarop zij hadden gestemd.
Ten slotte mag worden opgemerkt dat de persoonlijke populariteit van Poetin nog niet onder de druk heeft geleden. Ruim 60 procent van de Russen is nog altijd fan van hun premier. Niet de twitteraars en communisten die in Moskou demonstreren maar wel de zwijgende meerderheid.
Ondanks de waarschijnlijke fraude in twee regio's kan dus gesteld worden dat Verenigd Rusland onder bijna de helft van de Russen nog altijd populair is. De stemmers die Verenigd Rusland hebben verlaten zijn niet bepaald de Internetjongeren die goedkeurend door de Westerse pers worden gadegeslagen maar met name communisten en nationalisten die met weemoed terugdenken aan de tijd dat Rusland alom werd gevreesd. Wat heeft U liever? Een moderne tsaar of een tweede Sovjetrijk?
Foto: Wikicommons / Remy Steinegger
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten