Vermogensverschillen groter dan gedacht

Geen categoriejun 03 2014, 12:00
Aldus Oxfam Novib
Hoe zit het nu? Het CBS stelt dat het wel meevalt met de inkomensongelijkheid in Nederland, maar we horen nu van subsidieclub Oxfam Novib een heel ander geluid: 'inkomensverschillen in Nederland zijn pervers'. Iets klopt hier niet, want dit kan niet allebei waar zijn. De ontwikkelingsclub noemt het Nederlandse belastingstelsel pervers en rijp voor de sloop:

"We moeten de moed hebben om dit perverse stelsel aan te pakken en een systeem te maken waarin iedereen profiteert van economische groei”, zegt algemeen directeur Farah Karimi in een verklaring tegen persbureau Novum. ,,Internationale bedrijven en de rijke elite halen alles uit de kast om belasting te ontduiken dan wel te ontwijken. De rekening komt terecht bij de armsten in Nederland en ontwikkelingslanden.”

Dat laatste lijkt me totale onzin. We leven in een land waar 20 procent van de belastingbetalers 80 procent van de belasting opbrengen. Ook hier gaat de bekende 80:20 regel op. En die 20 procent zijn niet de armsten in Nederland. Misschien dat Karimi (geboren en getogen in Iran, GroenLinks, lid Tweede Kamer tussen 1998 en 2006) de miljoenen aan belastinggeld die haar organisatie uitgeeft aan allerhande ontwikkelingshulp in het buitenland beter kan aanwenden aan die allerarmsten in Nederland? Oh, wacht...
Het is sowieso merkwaardig dat een Iraanse moslima met dubbel paspoort hier lid van ons parlement kan worden. Ziet u al een vrouwelijke Nederlandse katholiek in het Iraanse parlement zitten?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten