'Verontwaardiging en ophef' over taboe etnisch profileren te doorbreken

'Verontwaardiging en ophef' over taboe etnisch profileren te doorbreken

Ewout Klei, onze linkse jankmajoor van Jalta, spreekt van 'verontwaardiging en ophef' over wat Esther van Fenema allemaal zei in een radio-interview van de EO.

Mevrouw Van Fenema wil namelijk af van het gejank omtrent etnisch profileren. Zij is van mening dat het 'maakbaarheidsdenken' is doorgeschoten en daardoor ieder gedragspatroon gekoppeld aan een bepaalde etniciteit direct wordt vergeleken met racisme en discriminatie. Dit kan Klei natuurlijk niet hebben en dus moet hij van alles insinueren zoals dat het ophef zou hebben veroorzaakt. Ook de negroïde genen die hij zelf tussen haakjes om het verdacht te maken, dragen hier aan bij.

Iedereen weer namelijk dat als je een SOA test wilt doen, er specifiek wordt gevraagd of je Afrikaanse partners hebt gehad. Die hebben statistisch gezien namelijk een hogere kans op bepaalde ziektes én andere soorten ziektes. Etnisch profileren wordt ook (daar kennen we de term van) vooral door de politie gebruikt. Hier gaat het om dat de politie vaak Marokkanen en Turken aanhoudt in de grote steden omdat... ja, waarom eigenlijk? Statistisch zijn beide groepen oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers en opereren de meeste agenten op basis van kennis en ervaring. Daar komt óók nog bij dat er niet echt meer sprake is van etnisch profileren als de landelijke minderheden lokaal de meerderheid zijn geworden (of daar dicht tegenaan zitten). Een agent is ook niet etnisch aan het profileren als hij alleen maar blanken aanhoudt in Urk, toch?

Volgens Klei zou dit 'racisme weer salonfähig maken' maar dat is natuurlijk niet hoe het gaat. De politie en de artsen letten op specifieke kenmerken vanwege cijfers en ervaringen over bepaald gedrag in een bepaalde omgeving. De Marokkaan, Turk en de neger zijn niet vaker in the picture omdat de politie en de artsen allemaal racistisch zijn, maar omdat dergelijke groepen vaak in een milieu verkeren met hogere risico's binnen een bepaald gebied. Als Fukushima ernstiger was geweest zou je ook graag willen weten welke Aziaten je land binnen komen, helemaal van de Japanse.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties