Verrassing! Asscher blijft gewoon PvdA-lijsttrekker ondanks toeslagenaffaire-wanbeleid: 'Lessen voor volgende keer!'

Verrassing! Asscher blijft gewoon PvdA-lijsttrekker ondanks toeslagenaffaire-wanbeleid: 'Lessen voor volgende keer!'

Lodewijk Asscher. © De Dagelijkse Standaard.

Lodewijk Asscher blijft gewoon lekker lijsttrekker van de PvdA. Hij heeft als minister jarenlang signalen genegeerd waaruit bleek dat er iets héél hard mis aan het gaan was bij de kinderopvangtoeslag. Maar een paar keer 'sorry' zeggen moet toch voldoende zijn om dat te compenseren? Bij de PvdA vinden ze van wel!

Kamerleden, brancheorganisaties en ambtenaren trokken meerdere keren aan de bel toen duidelijk werd dat burgers genadeloos werden verdrukt door het staatsapparaat. Asscher legde het allemaal gevoelloos naast zich neer. De ene keer had hij een belangrijke memo van oud-staatssecretaris Weekers niet gelezen. En de andere keer maakte hij zich er gemakkelijk vanaf door "een koude brief" te sturen naar één van de gedupeerde ouders, waarin hij zei dat hij niet inging op individuele gevallen.

Alleen al die twee gevallen maken hem verantwoordelijk voor het in stand houden (en zelfs verergeren) van de toeslagenaffaire. Daar neemt hij nu dus op geen enkele manier politieke verantwoordelijkheid voor! Gedupeerden moeten het wat hem betreft maar doen met excuses via Facebook en met 'lessen voor de volgende keer'.

Binnen de PvdA gingen er in december ook kritische geluiden op die riepen dat Asscher zijn verantwoordelijkheid moest nemen, maar die zijn nu bestempeld als een "kleine minderheid". Bij de PvdA zijn ze volgens mij gewoon snel tot de conclusie gekomen dat ze geen goede vervanger hebben voor Asscher. En dus blijft Asscher. Als partijleider, als kandidaat-premier en als lijsttrekker bij de aankomende Kamerverkiezingen.

Je zou bijna medelijden met die partij krijgen. Staan ze eindelijk weer een beetje op winst na de enorme nederlaag die ze mede door Asscher te verduren hebben gekregen, krijgen ze die toeslagenaffaire op hun bord ‒ óók mede veroorzaakt door Asscher. Ze kunnen op het moment gewoon niet zonder hem maar eigenlijk ook niet echt mét hem. Dus incasseren ze de volgende klap maar en hopen ze dat het dit keer mee gaat vallen... Succes ermee, hoor!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties