Verrassing! ISIS toch geen groep kansloze jongeren maar opgeleide haters van het Westen

Verrassing! ISIS toch geen groep kansloze jongeren maar opgeleide haters van het Westen

De zoveelste mythe uit het boek 'Islamitische terreur ontkennen voor dummies' kan ook weer de prullenbak in.

Het is misschien wel de hardnekkigste bewering die politiek correct Europa graag gebruikt bij het overhevelen van verantwoordelijkheid voor de wandaden van Europese moslims naar onszelf: "We hebben ze geen eerlijke kansen gegeven in onze samenleving, dan vraag je er toch om dat ze zich tegen ons keren?"

Het is het typische profiel dat bij elke terreurdaad geschetst wordt: een jongeman met een moeilijke jeugd, een karige opleiding en veel te weinig steun van zijn nieuwe landgenoten, die hierdoor gemarginaliseerd zou zijn en geen andere keuze had dan zich aan te sluiten bij een organisatie die hem wél wilde. Dat de jongeman in kwestie de religie van de vrede aanhing en die organisatie een bende moordenaars is met al ontelbaar veel doden op haar naam, doet er natuurlijk niet toe.

Dat die laatste 'details' vaak niet genoemd worden bij mainstream media als de NOS zijn we inmiddels gewend. Toch blijkt dat niet het enige te zijn wat er mis is met de berichtgeving rondom de 'doorsnee jihadist': het standaardprofiel klopt namelijk van geen kanten.

Wat blijkt nu? Veel van de jihadisten die zich hebben aangesloten bij terreurgroepen als ISIS, an-Nusra of Al-Qaida zijn helemaal niet zo laaggeschoold en kansloos. Sterker nog, volgens onderzoek in verschillende landen, uitgevoerd door het Amerikaanse Gatestone Institute, komen Syriëgangers vaak juist uit de rijkere en hoger opgeleide lagen van de bevolking. Dit rapport baseert zich onder andere op eerder onderzoek van onze eigen Erasmus Universiteit in Rotterdam, die al eerder probeerde duidelijk te maken dat het beeld rondom de 'zielige jihadist' van geen kanten klopt.

We moeten dan ook zo snel mogelijk af van dit beeld dat jihadisten niet onze afgunst maar juist ons begrip verdienen, omdat ze met een extra steuntje in de rug van ons wél gewoon hier een normaal leven hadden opgebouwd. Niets is namelijk minder waar: islamisten vallen ons niet aan omdat onze samenleving ze niet genoeg kans biedt maar omdat onze normen en waarden hen een doorn in het oog zijn. Sterker nog, in hun ogen bieden we veel te veel mensen een kans op een degelijk leven: vrouwen en homoseksuelen krijgen hier minstens zoveel mogelijkheden zich te ontwikkelen als mannen en heteroseksuelen, wat uiteraard niet valt te rijmen met de extremistische kijk die sommige moslims op het leven hebben.

Laten we dan ook snel ophouden met de illusie dat we mensen op het rechte pad kunnen houden door ze zogenaamd meer kansen te geven. Laten we juist maatregelen nemen die hen minder kansen bieden: de kans dat ze de wapens oppakken tegen de samenleving die hen meer biedt dan welke andere samenleving dan ook.

Lees meer over:
ISIS Opleiding Jihadisten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties