Verrassing! VVD wéér partij met meeste integriteitsschendingen

Verrassing! VVD wéér partij met meeste integriteitsschendingen

Klaas Dijkhoff (VVD) in zijn tijd als staatssecretaris. Bron: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com.

Uit de Politieke Integriteitsindex blijkt dat de VVD alwéér de partij is met de meeste integriteitsschendingen. Van de 42 schendingen die zij hebben geconstateerd, zijn er maar liefst 10 voor de VVD! En het CDA kan er ook wat van!

De onderzoeker en emeritus-hoogleraar van de Vrije Universiteit, Leo Huberts, weet dit goed te verklaren. Bij de VVD zitten namelijk meer mensen die banden hebben met het bedrijfsleven. Ook hebben ze vaak portefeuilles als financiën en vastgoed, waardoor het al snel een potentiële 'integriteit schendende cocktail' van belangenverstrengelingen wordt.

En buiten dat is er ook een gebrek aan moreel besef. Denk aan Klaas Dijkhoff met z'n wachtgeld en reiskostenvergoeding 'want ik heb daar recht op'. Kan zijn, maar dat betekent niet dat je het ook moet doen!

Ergens wisten we dit eigenlijk allemaal al. Het probleem is alleen dat er verrekt weinig aan gedaan is om dit tegen te gaan. Ja, een VVD-integriteitscommissie die een beetje peutert, rondneust en dat 'onderzoek doen' noemt. Die kan dan niks vinden en geeft z'n stempel van goedkeuring, klaar! En dan kijkt diezelfde commissie een jaar later een beetje dom uit de ogen als één van de door hun goedgekeurde politici een paar ton achterover drukt, of ergens in de top van het bedrijfsleven is beland, toevallig in de sector waar hij profiteert van z'n eigen wetgeving. En de samenleving blijft die schade maar incasseren, keer op keer weer...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties