Verruiming spreekrecht: eindelijk meer aandacht voor slachtoffer!

Geen categoriefeb 16 2012, 15:15
Slachtoffers krijgen meer spreektijd in de rechtszaal. Met het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven mogen straks niet één, maar drie nabestaanden spreken tijdens een zitting. Tevens mogen straks wettelijke vertegenwoordigers het woord voeren namens minderjarige slachtoffers. Een hele vooruitgang na een tijd waarin we ons blindstaarden op het slachtofferschap van de dader.
Aanleiding voor het wetsvoorstel was de Amsterdamse zedenzaak. Ouders van de misbruikte kindertjes konden op dat moment niet namens hun kroost het woord voeren. En als er íets frustrerend is, dan is het wel moeten zwijgen in de rechtszaal terwijl het slachtoffer je zeer aan het hart gaat.
Het feit dat spreken bij de zitting de slachtoffers en nabestaanden zal helpen bij de verwerking is ook één van de overwegingen bij het voorstel. En dat is opmerkelijk. Hebben we ons niet jarenlang alleen maar bekommerd om hoe ontzettend zielig de dader wel niet is? Dat hij ook maar gevormd is door een verdorven milieu en eigenlijk geen andere keus had dan deze misdaad te plegen? En daarbij werd het échte slachtoffer zelf haast gecriminaliseerd.
Natuurlijk moet de rechtzaal niet louter een podium van emoties zijn. En de zitting geen wedstrijd om wie het hardste huilt. Maar de laatste tijd zijn we de andere kant op doorgeslagen. We focusten ons veel te veel op de dader en ontnamen hem zijn verantwoordelijkheid. Het concrete slachtoffer werd totaal vergeten.
Daarom is het uitstekend dat het evenwicht met dit wetsvoorstel weer een beetje wordt hersteld. Meer aandacht voor het slachtoffer is niet meer dan op zijn plaats.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten