Verwachte lage opkomst gemeenteraadsverkiezingen is goed voor VVD

Geen categoriemrt 15 2014, 15:14
Sybrand Buma vindt het gebrek aan enthousiasme de 'schuld' van Rutte.
CDA-leider Sybrand Buma is absoluut niet te spreken over VVD-leider en premier Mark Rutte. Volgens hem heeft Rutte er namelijk voor gezorgd dat de kiezer de politiek nog meer is gaan wantrouwen, wat op 19 maart vrijwel zeker in een historisch lage opkomst zal resulteren.

Dat stelt CDA-leider Buma, die het cynisme onder burgers over de politiek verklaart door loze beloften van de VVD-leider in de aanloop naar de laatste stembusgang van 2012. „De premier van Nederland heeft toen beloften gedaan waarvan iedereen al dacht: dat kan helemaal niet, en waarvan ook later bleek dat ze niet waargemaakt gingen worden. Er is nu dus een gevoel ontstaan dat politici maar wat beloven”, zegt de CDA-leider vandaag in een interview met De Telegraaf.

Frank schreef hier eerder vandaag al over, maar liet dit deel van het verhaal onvermeld. Vandaar dus dat ik er nu even aandacht aan besteed.
Wat Buma zegt klopt natuurlijk volledig. Met name de belofte van duizend euro voor iedere hardwerkende Nederlander is een gotspe geweest. Zoals de CDA'er zegt: "Dat heeft hen [red.: rechtse kiezers] ongelooflijk boos gemaakt. En dat maakt mij ook boos. Rutte schaadt door zijn loze beloften het aanzien van de politiek."
Het gevolg daarvan: een lage opkomst. Dat komt dus door Rutte, aldus Buma.
Dat is helemaal waar, maar Buma vergeet te vermelden dat de VVD bewust een verkiezingsstrategie heeft gekozen die de opkomst óók moet drukken. Rutte en co. begrijpen namelijk dat ze bij een hoge opkomst weg worden gevaagd, dit omdat zij nu ronduit impopulair zijn (zoals Buma ook al duidelijk maakt).
Daarom hebben ze ervoor gezorgd dat het een buitengewoon matte, zelfs saaie campagne is. Het is mogelijk dat het iets meer losgaat bij de Europese verkiezingen, maar als het aan de VVD en de PvdA ligt zal het dan ook rustig blijven. Hun hardcore achterban - de mensen die nog steeds leden zijn - komen namelijk toch wel opdagen. Als verkiezingen niet leven wordt het voor historisch kleinere en / of nieuwe partijen echter lastig om er een goed resultaat uit te slepen. Zij hebben - net als de PVV - baat bij een hoge opkomst.
Met andere woorden, de opkomst zal niet alleen laag zijn omdat Rutte zijn achterban heeft verraden, maar ook omdat hij dat wil.
Dat feit alleen al moet reden zijn voor de oppositie en voor kiezers die het helemaal gehad hebben met de regering om wél massaal te gaan stemmen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten