Victorie! Raad van State vernietigt Zwarte Piet-uitspraak

Geen categorienov 12 2014, 12:00
De Raad van State zegt dat het de bestuurlijke rechter niet aangaat.
Man, man, man! Zo erger je je maandenlang dood aan allerlei (internationale) gerechtshoven, en zo kun je opeens een feestje vieren. Eerder vandaag berichtte ik al dat het Europees Hof van Justitie bijstandstoerisme wil uitbannen. Geweldig, 1-0 voor weldenkend (rechts) Nederland. Mooi hoor.
Nu komt daar deze uitspraak van de Raad van State over Zwarte Piet nog eens bij:

De gemeente Amsterdam hoeft de vergunningverlening van de Sinterklaasintocht niet over te doen omdat de figuur van Zwarte Piet discriminerend zou zijn. Dat oordeelt de Raad van State woensdag. De Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank Amsterdam woensdag vernietigd. Tevens geeft de Raad van State geen inhoudelijk oordeel over het mogelijk discriminerende karakter van Zwarte Piet.

Zowel burgemeester Van der Laan als de professionele racismeroepers waren na de eerste uitspraak van de bestuursrechter in beroep gegaan. De beroepsslachtoffers hoopten dat ze Zwarte Piet helemaal naar het hiernamaals konden verbannen, terwijl de burgemeester vond dat deze discussie gevoerd moest worden door en in de maatschappij zelf, niet door rechters onderling.
De Raad van State is het daar min of meer mee eens, maar tekent daarbij aan dat de huilebalken geleid door Quincy Gario voortaan maar naar de burgerlijke rechter moeten stappen als zij zich gediscrimineerd voelen door deze buitengewoon mooie Nederlandse traditie. De burgemeester hoeft een vergunningsaanvraag alleen maar te toetsen aan de eisen van de openbare orde en veiligheid. Het is niet aan hem om de vraag te beantwoorden of Zwarte Piet al dan niet discriminerend is. 
Leuk geprobeerd jongens, maar jullie poging om Zwarte Piet de hals om te draaien is mislukt.
Goed, tijd voor #TeamZwartePiet om zich de komende dagen heerlijk kapot te lachen om de krokodillentranen die Gario en co. ongetwijfeld zullen huilen. Er is geen beter vermaak dan leedvermaak, dus geniet er maar van.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten