Video! Baudet gaat stug door met video over onze Nederlandse helden!

Video! Baudet gaat stug door met video over onze Nederlandse helden!

Baudet kreeg flink wat smurrie over zich heen nadat hij enkele grote fouten had gemaakt in de video over het Plakkaat van Verlatinghe, zo stond hij namelijk helemaal niet naast het Plakkaat maar naast de Vrede van Münster, een sneue fout uiteraard. Toch blijft de boodschap van de videoreeks staan: laten we nu eindelijk weer eens trots zijn op onze geschiedenis!

Ditmaal is de video gewijd aan een van onze grootste politici: de raadspensionaris en landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt. Dankzij Van Oldenbarnevelt kreeg we het bestuurssysteem zoals wij nu de Republiek herinneren. Van Oldenbarnevelt zag niks in een centralistisch systeem, de Staten-Generaal kregen eigenlijk alleen het voor zeggen op buitenlandse zaken. Ieder gewest was zelf verantwoordelijk voor de inrichting van haar provincie.

Al snel tijdens het Twaalfjarig Bestand ontstond er een godsdiensttwist in Nederlanden - en met name in Holland. De rekkelijken en de preciezen - of de arminianen en gomaristen - verschilden van mening in hoeverre er 'vrije wil' was. Er ontstond een zwaarwichtig theologisch verschil over de predestinatie, Van Oldenbarnevelt koos de kant van de Arminianen. Van Oldenbarnevelt was van mening dat de Staten boven de kerk stonden en dat het daarmee dus mogelijk moest zijn dat er meerdere kerkelijke stromingen waren, Prins Maurits was een contraremonstrant (Gomarist) en was een fel voorstander van een eenheidskerk. Beide heren stonden dus lijnrecht tegenover elkaar, wat uiteindelijk zou leiden tot de terechtstelling van Van Oldenbarnevelt. Van Oldenbarnevelt werd neergezet als vaderlands ontrouw door de orangisten, maar deze 'framing' heeft niet de geschiedenis boeken overleefd.

Van Oldenbarnevelt blijft een ware Nederlandse patriot waar we trots op kunnen zijn!

https://www.youtube.com/embed/QqnZF6fxA1o

Lees meer over:
geschiedenis Baudet Videos

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties