Video: Hoe zet je een vliegtuig zonder wiel op de grond? Nou, zo dus

Video: Hoe zet je een vliegtuig zonder wiel op de grond? Nou, zo dus

Wat doe je als je wilt landen met je vliegtuig, maar je opeens een wiel mist? Dat leert deze video je vandaag.

Stel je voor: je vliegt in een Harrier. Je weet wel, zo'n vliegtuig dat ook verticaal kan opstijgen en landen. Maar net als je de landing wilt inzetten, kom je erachter dat het voorwiel van je voertuig dienst weigert. Misschien niet een heel waarschijnlijke situatie, ik geef het toe. Maar stel dát het toch eens overkomt, dan weet je wat te doen. En zelfs als je zeker weet nooit in een straaljager te willen stappen, dan is het aardig interessant om te zien!

De piloot is kwestie was 'Captain' William Mahoney van de Amerikaanse marine. Alsof landen op een vliegdekschip, midden op de oceaan, al niet lastig genoeg is, krijgt hij ook nog eens met enorme pech te maken. Zijn landingsgestel wil niet uitklappen! Eigenlijk een uitzonderlijk probleem als je erover nadenkt. Zelfs als het normale systeem niet werkt, hebben vrijwel alle vliegtuigen nog een optie om de wielen gewoon te laten 'vallen' als het ware. Duidelijk is dus dat er iets ernstig mis was in dit geval, als het wiel zo geblokkeerd zat.

Maar wat de oorzaak ook zijn moge, feit is dat je in de lucht hangt en je graag op de grond wilt komen. Landen met enkel je achterwiel is geen goed idee in ieder geval. Zo'n voorkant weegt aardig wat, en de kans op zwaar letsel voor de piloot en omstanders is groot. En zelfs als iedereen het overleeft, is de schade voor het vliegtuig en het schip aanzienlijk, wat je ook wilt voorkomen. In dat geval zit er maar één ding op: je moet er gewoon een krukje onder zetten! Een krukje? Nou ja, soort van dan.. Bekijk de video en ontdek hoe deze held zijn vliegtuig alsnog aan de grond heeft gezet!

[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2016/05/US-Navy-Harrier-Jet-Lands-On-Stool-360p.mp4"][/video]

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties