Video: Paul Scheffer begrijpt polarisatie in migratiedebat: "biedt mensen duidelijkheid, dat helpt"

Geen categoriejul 23 2019, 19:00
Prof. dr. Paul Scheffer begrijpt het migratiedebat en de polarisatie. Volgens Scheffer is er in Nederland veel onduidelijkheid wat betreft de grenzen van migratie, waardoor mensen aan de noodrem trekken. Hij bepleit dat de overheid duidelijker communiceert met de burger. Ook uit Scheffer kritiek op de Europese Unie, die volgens hem te weinig heeft gedaan om de buitengrenzen te beschermen.
Volgens Scheffer is het de schuld van de middenpartijen en politieke leiders dat de polarisatie rondom het onderwerp migratie is ontstaan. Zo stelt de hoogleraar en PvdA-partijideoloog dat het vertrouwen wordt ondermijnd doordat politici 'zich ernstig zorgen maken om migratie', maar vervolgens niet thuis geven, zij moeten volgens Scheffer "eerst maar eens naar hun eigen keuzes kijken" alvorens ze met belerende toon spreken van polarisatie.
Volgens Roderick Veelo van RTLZ negeerden politieke leiders in de afgelopen jaren "de basale behoefte van burgers aan veiligheid" en zou dit de opkomst van het populisme kunnen verklaren. Scjheffer beaamt dit. Het is fijn om te zien dat er nog een PvdA'er is die op een redelijke manier over het onderwerp migratie spreekt. Heel anders klinkt de toon van de huidige partijbons Lodewijk Asscher (PvdA).
Verder ziet Scheffers dat polarisatie soms ook voortkomt uit ongewenste veranderingen. Sommige kan hijzelf ook nauwelijks accepteren:

"Er wordt gezegd, wen er maar aan dat de pensioenen niet stabiel zijn, wen er maar aan dat er altijd illegale migratie is, wen er maar aan dat grote bedrijven geen belasting betalen en wen er maar aan dat de privacy op het internet iets van het verleden is. Ik ga daar dus niet aan wennen."

Wel stelt Scheffers dat het debat over migratie beter kan. Zo zouden mensen 'de richting moeten kennen' en ook begrijpen 'welke verplichtingen men aangaat'. De hoogleraar stelt dat Nederlanders best humanitaire verantwoordelijkheid willen nemen, maar dan moet het wel begrenst zijn. Scheffer:

"Mensen hebben wel empathisch vermogen, maar we verspelen dat humanitair kapitaal door ze geen oriëntatie te bieden. En dan, als de politiek mensen niet kan vertellen 'waarheen we gaan' dan 'haken mensen af'",

In de Tweede Kamer blijft het jammer genoeg weinig concreet op het onderwerp migratie. Visie ontbreekt en een concreet debat over migratieprocessen blijft achterwege.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten