VIDEO: PVV botst met D66 over VMBO-diploma

VIDEO: PVV botst met D66 over VMBO-diploma

D66'er Paul van Meenen vindt het fan-tas-tisch dat het VMBO en het MBO nog verder uitgekleed worden. En waarom zou hij daar ook een probleem mee hebben? Hij kent toch niemand met VMBO-kinderen.

Zoals wij eergisteren al berichtten wil de regering het VMBO nu helemaal uitkleden. Als het aan minister Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD) ligt wordt het namelijk mogelijk voor scholieren om zónder VMBO-diploma over te stappen naar het MBO. Want ach, dat VMBO stelt toch niets voor. Waarom zouden we daar dan een papiertje voor vragen? Komt bij, aldus deze verlichte geesten, dat er "kinderen zijn die het niet redden op het VMBO." Moet je het dan onmogelijk maken voor die kinderen om naar het MBO te gaan?

Natuurlijk antwoordt ieder weldenkend mens daarop: "Ja, dat moet je dan inderdaad onmogelijk maken." Als je daar niet ferm in bent zorg je er namelijk voor dat het VMBO uiteindelijk van geen enkele waarde is. En daar heeft helemaal niemand iets aan.

Helaas zit de Tweede Kamer vol linkse salonsocialisten en nepliberalen die zich daar totaal niet druk om kunnen maken. Zo kwam D66'er Paul van Meenen (wie kent hem niet?) langs bij Zoomin.TV waar hij blij uitlegde dat hij alle vertrouwen heeft in de plannen van de minister. Waarom? Nou ja. Ze is PvdA'er toch? En ach, het is het VMBO maar.

Screen Shot 2017-02-22 at 21.59.46

"Het is altijd zo geweest," zegt het bekakte Kamerlid die nog niet dood gevonden wenst te worden in een VMBO-klaslokaal, "dat er kinderen zijn die dat [red.: het behalen van een diploma] niet lukt. Dan kun je twee dingen doen. Dan kun je zeggen: 'Nou dat is dan jammer, dan stopt daar je opleiding.' Daar is D66 ook niet voor. Dus het idee dat ook die leerlingen toch verder kunnen op het MBO dat lijkt me op zich een goede zaak."

Helaas slaat die redenering natuurlijk helemaal nergens op. Als die leerlingen het verstand niet hebben om een VMBO-diploma te halen hebben ze werkelijk niets te zoeken op het MBO. Dat betekent niet dat ze nutteloos en overbodig zijn, helemaal niet. Dan moeten ze maar meteen aan het werk en werk doen waar verder geen opleiding voor nodig is. Voordat meneer de D66'er roept dat dergelijke banen niet bestaan: natuurlijk wel. Je hoeft echt geen MBO-opleiding te hebben om het vuilnis op te halen, om kantinejuffrouw te zijn, of om vakken te vullen in de lokale supermarkt. Er is niets mis met dat soort werk als dat je niveau is en je daar blij van wordt.

Dat is één. Het tweede belangrijke punt is dat de leerlingen over wie Van Meenen het heeft het hele niveau en het aanzien van het MBO naar beneden slepen als ze zonder VMBO-diploma kunnen instromen. Dat punt wordt op geweldige wijze uitgelegd door Harm Beertema, Tweede Kamerlid voor de PVV:

"Het MBO heeft al te kampen met een reputatie die voor heel veel ouders nogal afschrikwekkend is en dat zal [red. hierdoor] alleen maar erger worden. Want dan is het zo dat iedereen maar zomaar in het MBO kan instromen -- en dat is natuurlijk niet zo want op het MBO worden fantastische beroepsopleidingen gegeven, en daar wordt nota bene de ruggengraat van de Nederlandse economie afgeleverd aan vakmensen."

Zo is het maar net. Het onzalige plan van dit kabinet -- dat natuurlijk weer gesteund wordt door gedoogpartner D66 -- moet in de prullenbak belanden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties