MarionKoopmans2018

Virologen bang voor deltavariant: 'Geef gevaccineerden geen voorkeursbehandeling, zij verspreiden het virus ook'

Geen categoriejul 20 2021, 15:00
Virologen slaan opnieuw alarm over het coronavirus, specifiek de deltavariant. Deze variant is zó besmettelijk dat volledig gevaccineerde mensen het virus ook gewoon over kunnen dragen. En dat kon wel eens flinke gevolgen hebben voor het beleid, waarschuwen de wetenschappers.
Wie in de veronderstelling was dat je door je volledig te laten vaccineren je vrijheid terugkrijgt, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Omdat het virus ook over te dragen is als je volledig bent beschermd, heeft het vrij weinig zin om gevaccineerden meer vrijheden (terug) te geven dan ongevaccineerden.
OMT-lid Marion Koopmans wil om die reden af van de voorkeurspositie van gevaccineerden, zegt ze tegen de Volkskrant. En daar stopt ook meteen de logica, want zij pleit voor een totale testsamenleving waarin ook volledig gevaccineerden zich om de haverklap zullen moeten laten testen om ergens binnen te kunnen komen.
Het wordt tijd dat we met z'n allen eens beginnen te erkennen dat dit virus niet zomaar weggaat en dat je daartegen beschermen een persoonlijke keuze is. Mensen die zich laten vaccineren doen dat zodat ze zelf niet op de IC belanden, niet om te voorkomen dat ánderen niet op de IC belanden. Dat ging misschien op voor het oorspronkelijke virus, maar de situatie is inmiddels veranderd.
Dat betekent in feite dat iedereen die zich nu nog niet heeft laten vaccineren (uitzonderingen daargelaten), de risico's accepteert die daarmee gepaard gaan. Vanuit dat uitgangspunt is het ronduit onzinnig om de hele maatschappij nog langer te onderwerpen aan allerlei draconische maatregelen, die tegenwoordig bedoeld zijn om de ongevaccineerden alsnog te beschermen tegen infectie.
Dat is een onhoudbare situatie, met sociaal-maatschappelijke risico's tot gevolg. Want hoe lang denk je dat het duurt voordat ongevaccineerden de zondebok worden voor mensen die vanwege de maatregelen beperkt worden in hun dagelijkse leven?
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En zo'n testsamenleving is ook niet eeuwig vol te houden, één lek of misser is genoeg voor een nieuwe uitbraak. Als er dan ook nog eens wéér een nieuwe variant de kop opsteekt, eentje die resistent is geworden tegen de vaccins, kan blijf je bezig. Prima dat er nog steeds getest wordt en dat die mogelijkheid blijft, maar we moeten ook niet doorslaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten