Vlaamse identitaire beweging 'Schild & Vrienden' in het nieuws om racistische uitlatingen

Vlaamse identitaire beweging 'Schild & Vrienden' in het nieuws om racistische uitlatingen

Identitairen. Tja, wat moet je ervan vinden. Naar mijn mening zijn het vooral conservatieve mensen die niet voor ogen hebben wat de morele grenzen en standaarden zijn. Ze zijn doorgedraaid in hun identiteitspolitiek en vervuilen het woord 'conservatief', of 'libertariër'. Van elke identitaire beweging in Europa kan je zeggen dat ze geradicaliseerd zijn en niets meer te maken heeft met het gebalanceerde gedachtegoed van het conservatisme. Zo ook de Vlaamse 'Schild & Vrienden'.

Schild & Vrienden is een rechtse beweging die gefocust is op de Vlaamse tradities, Vlaamse identiteit en de herwaardering van de klassieke gezinsstructuur. Onder leiding van Dries van Langenhove. Gewoon, normaal conservatief zou je kunnen zeggen. Zo lijkt het ook, maar er heeft altijd wat agressie en radicaals om de beweging heen gehangen. Dat blijkt volgens een reportage niet alleen schijn te zijn, maar ook daadwerkelijk waar. Achter de schermen zijn de conservatieve leden, niet allemaal natuurlijk, bezig met het uiten van racistische leuzen en memes.

Daarvoor willen sommigen blijkbaar zelfs geweld gebruiken. In de besloten chats roept Van Langenhove zijn leden bijvoorbeeld op om "klaar te zijn voor de strijd" door fit en afgetraind voor de dag te komen, schietlessen te volgen en wapenvergunningen aan te schaffen.

Ook het gebruik van boksbeugels in de vorm van het Schild & Vrienden-logo wordt besproken. Sommige leden poseren met een groot arsenaal aan vuurwapens. Verwijzingen naar een "rassenoorlog" zijn niet van de lucht.

Van Langenhove verkoopt zelf pepperspray aan zijn medeleden en suggereert ergens dat hij een pistool bezit. Hoe ernstig die bedreigingen zijn en hoe ver hij of andere leden met Schild & Vrienden willen gaan is niet duidelijk.

Van Langenhove zegt dat hij helemaal niets heeft gezegd en dat het iemand anders is die zijn naam gebruikt en zijn profielfoto. De journalist vraagt hem om het te laten zien, waarop Van Langenhove aangeeft dat die daar zijn laptop voor nodig heeft. ''Tegenwoordig kan je dat ook op je smartphone doen, kom op.'' Geen reactie, doodse stilte. Daar sta je dan, met je grote mond, in een hoekje gedrukt.

Iedereen ziet dat hij liegt en toch komt hij niet zo lang geleden met een reactie om het allemaal tegen te spreken:

Wat volgt is een heel verhaal waarin hij de 'mainstream media' de schuld geeft van alles en nog wat. Prima, er is veel mis met de mainstream media, maar als je zo stoer bent om bepaalde uitspraken te doen, wees daar dan eerlijk over. Kom niet met 'fake news'. Niemand gelooft dat.

Dit soort groeperingen vind ik erg gevaarlijk. Ze mogen en moeten lekker doen wat ze willen doen, maar ze verdraaien het hele beeld als het gaat om conservatieven en het conservatisme. Conservatisme gaat om balans, de menselijke maat, de menselijke conditie, normen en waarden, maar vooral: respect. Respect voor de ander, het leven en de gemeenschap. Echte conservatieven zijn zeer gemanierde en gebalanceerde mensen die het grotere plaatje durven en willen zien. Conservatieven zijn geen sneue jonge mannen die racistische taal uit slaan en praten over 'linkse tranen'. Conservatieven zijn ook geen respectloze oude zakken, die zeiken over van alles en nog wat.

Bekijkt u de video's allemaal zelf maar en trek daaruit uw eigen conclusie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties