VN: Australië betaalde mensensmokkelaars om boot met vluchtelingen rechtsomkeert te laten maken

VN: Australië betaalde mensensmokkelaars om boot met vluchtelingen rechtsomkeert te laten maken

De kapitein en bemanning kregen omgerekend 3400 euro.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR, van de Verenigde Naties, zegt dat Australië mensensmokkelaars heeft betaald om hen rechtsomkeert te laten maken met hun boot vol (economische) vluchtelingen. Indonesië zou ook betrokken zijn geweest bij de deal.

De Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte eerder dat er 65 vluchtelingen op de boot zaten, afkomstig uit Sri Lanka, Myanmar en Bangladesh. De Telegraaf legt uit dat zowel de Indonesische als de Australische oppositie opheldering eist van hun resp. regering:

Indonesië en de Australische oppositie hebben eerder al om opheldering gevraagd. Volgens de Indonesische autoriteiten hebben de kapitein van het schip en enkele bemanningsleden omgerekend zo'n 3400 euro gekregen van Australië om terug te varen met de asielzoekers. UNHCR bevestigde dat er is betaald na gesprekken met een aantal opvarenden.

De Australische premier Abbott van Australië wilde gisteren niet ingaan op vragen over deze materie, maar zei er wel alles aan te doen om ervoor te zorgen dat boten met vluchtelingen niet meer aankomen in Australië. Volgens de VN bedoelt Abbott dat dus letterlijk: als er mensen afgekocht moeten worden, het zij zo.

Hoewel dit wellicht een handige manier is om ervoor te zorgen dat deze (economische) vluchtelingen niet naar Australië kunnen komen (net als Zuid-Europese landen heeft dat land last van grote migratiestromen van arme mensen uit andere landen met een geheel andere cultuur), zullen critici daar tegenover stellen dat de afkoopsommen uiteindelijk uit de hand kunnen lopen. De redenering is immers dat mensensmokkelaars hoe dan ook 'winnen': als ze erin slagen om hun vracht naar Australië te krijgen hebben ze hun 'werk' goed gedaan en volgen er meer vluchtelingen, als het niet lukt worden ze alsnog heel aardig betaald waarna ze het gewoon nog een keer zullen proberen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties