VN: 'Topmilitairen van Myanmar moeten worden vervolgd voor genocide'

VN: 'Topmilitairen van Myanmar moeten worden vervolgd voor genocide'

Het internationaal onderzoeksteam van de VN voor Mensenrechten heeft geconcludeerd dat topmilitairen van Myanmar voor genocide. De islamitische minderheid, de Rohinqya, wordt volgens het team systematisch uitgeroeid op basis van hun achtergrond. De vraag is nu of de VN ook genoeg middelen hebben om dit bevel door te zetten.

Vorig jaar vluchtten honderdduizenden Rohingya vanuit Myanmar naar Bangladesh voor oplaaiend geweld. De Rohingya worden in Myanmar niet als officiële burgers erkend en daarom onderdrukt.

"Militaire noodzaak kan nooit een rechtvaardiging zijn voor lukrake moordpartijen, groepsverkrachtingen van vrouwen, aanvallen op kinderen en het platbranden van volledige dorpen", schrijven de VN-onderzoekers in hun rapport.

Het staat buiten kijf dat er iets grondig mis gaat in dat land en de islamtische minderheid onderdrukt wordt. De vraag is uiteindelijk of Myanmar mee gaat werken met deze procedure. Het land hoeft maar Rusland of China aan te kijken en dan is het gedaan. De communisten in China doen er ook alles aan om religieuze minderheden te onderdrukken en Rusland gaat vaak genoeg met China mee in diplomatische kringen.

Dat is ook gelijk de kern van het probleem met de Verenigde Naties. Ze hebben heel veel goede bedoelingen in die organisatie, maar uiteindelijk bestaat het bij de gratie van de lidstaten. Als die er niet in mee gaan, zeker de grotere landen, dan is zo een internationale organisatie gelijk niets meer. Ik verwacht dan ook niet echt grote acties op basis van dit onderzoek. Eerder diplomatisch gekibbel en dan waait het weer over.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties