VNL: NAVO moet yazidische Koerden ontzetten

Geen categorieaug 07 2014, 10:14
De nieuwe partij VoorNederland wil dat de NAVO ingrijpt in Irak.
Dit is dus waarom ik er blij mee ben dat Joram van Klaveren en Louis Bontes besloten hebben om samen een partij op te zetten: De Tweede Kamerfractie van VNL (VoorNederland) wil dat de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie zich met spoed - in NAVO-verband -  hard gaan maken om de slachtpartijen tegen onder meer de yazidi's en christenen in Irak te stoppen.
"Eerst waren het de christenen waar passief werd toegekeken hoe zij werden verdreven en momenteel ziet de wereld hoe de yazidi's vastzitten op een berg in afwachting van hun dood," aldus de twee in een persbericht. Van Klaveren: "Het Westen mag niet machteloos toekijken hoe andersdenkenden door de islamitische terreurgroep ISIS worden afgeslacht." 
Eerder gisteren diende het CDA al een verzoek in tot een spoedbrief in de hoop het kabinet er toe te bewegen humanitair, politiek of militair iets te betekenen voor de minderheden in Irak. Het kan dus zomaar zijn dat de christendemocraten zich achter de oproep van VNL voegen: het hangt allemaal af van de vraag of ze puur een humanitaire missie willen met mensen die water naar bergtoppen brengen om yazidi's te onzetten, of dat ze ook echt willen dat een leger - of meerdere legers - ingrijpt. De tekst van het verzoek is in ieder geval als volgt:

De brief dient een antwoord te geven op de vraag of de internationale gemeenschap, inclusief de Arabische landen, de verschrikkelijke misdaden van ISIS collectief veroordeelt en op welke wijze concrete en onmiddellijk hulp geboden wordt aan de groepen die in acute en levensbedreigende nood zijn, zoals de Yazidi's die gevlucht zijn en zelfs zonder water zitten... Deze brief zouden wij (CU, SP, SGP en CDA) dan graag gebruiken als input voor een schriftelijk overleg op korte termijn te voeren over ISIS/IS en alle vragen die de individuele partijen hebben over de politieke, militaire en humanitaire situatie in dat conflict.

Vervolgens zouden de ChristenUnie, SGP en SP zouden weleens hetzelfde kunnen doen; ook zij zijn buitengewoon kritisch op de ontwikkelingen in Irak, maken zich ernstig zorgen over de vervolging aldaar van religieuze minderheden en hebben zich bij het verzoek van het CDA gevoegd.
Eerder pleitte ik ook al voor gewapend ingrijpen om yezidi's en christenen te beschermen. Het trieste is alleen wel dat er onmiddellijk iets moet worden gedaan, anders is het gewoon te laat. In dat opzicht vrees ik het ergste. VVD en PvdA willen misschien wel waterflessen sturen - of bondgenoten vragen om dat te doen - maar ik twijfel er hevig aan dat ze in militair opzicht iets willen betekenen voor die twee minderheden. 
We gaan het zien. Voorlopig kunnen we in ieder geval al wel melden dat VNL 100% voor militair ingrijpen is via de NAVO, en dat andere partijen daar de deur vooralsnog niet voor hebben gesloten. Nu is het aan die partijen om te kiezen. Ga mee met VNL's verzoek om in te grijpen in Irak, of houd de handrem erop waardoor we zeker weten dat er niets gebeurt - of dat, als dat wel het geval is, alle mogelijke hulp veel te laat komt voor de opgejaagde minderheden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten