Voedselonderzoeken zijn lariekoek

Geen categoriefeb 16 2012, 14:00
Altijd al geweten!
U kunt als consument maar beter niet te veel waarde hechten aan alles wat u vanuit de media over voedsel toegeschreeuwd krijgt. Dat stelt het RIVM vandaag in Metro:

De consument is in de war. Haast wekelijks worden ogenschijnlijke zekerheden qua voeding en drank ondermijnd door het zoveelste wetenschappelijke onderzoek. Als we de berichten van de laatste maand moeten geloven zou wijn - goed voor het hart - mondkanker veroorzaken. Melk, de laatste jaren door sommige wetenschappers de witte moordenaar genoemd, zou de hersenen stimuleren. Wie weet nog wat gezond is? En is het niet een kwestie van tijd voor er ook iets engs bekend is over broccoli, aardappels en wortelen?

Maar er is hoop. In de vorm van een verordening van de Europese Unie die stelt dat producenten een claim op voeding moeten kunnen bewijzen.

Als het [Europese] Parlement akkoord gaat, moeten alle niet goedgekeurde beweringen na zes maanden verdwijnen en blijven alleen de wetenschappelijk bewezen claims overeind. Als een producent dan beweert dat melk de hersenen stimuleert of dat biefstuk goed is voor het hart, kun je daar vanaf 2013 ook van op aan.

Misschien een stap in de goede richting. Maar zolang onderzoek wordt betaald door de partijen die er belang bij hebben, zou ik niet blind varen op wat 'wetenschappelijk bewezen' is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten