Volkskrant publiceert antisemitisch verhaal van boze Turkse 'cultureel antropoloog'

Volkskrant publiceert antisemitisch verhaal van boze Turkse 'cultureel antropoloog'

Daar gaan we weer: Turken worden erop gewezen dat ze zich wel erg afhankelijk opstellen van Ankara en wat doen zij? Juist: we wijzen meteen met het beschuldigende vingertje in de richting van 'de joden.'

Sinan Çankaya is cultureel antropoloog en is als postdoc onderzoeker verbonden aan de VU. Daarom vindt deze Nederturkse meneer zichzelf erg belangrijk. Op zich doet hij daar niemand kwaad mee, maar het is wel een beetje jammer dat de Volkrant zijn mening over zichzelf blijkbaar deelt. Die krant publiceerde vandaag namelijk een lulkoekverhaal van zijn hand dat eerst en vooral een aanval is op Israël en Nederlandse joden.

Hij schrijft:

Het is een politieke realiteit dat buitenlandse lobby's invloed uitoefenen op interne kwesties. Met andere woorden, de lange Israëlische en Turkse arm bestaat. Het verschil is dat verwijzingen naar de Israëlische lange arm onmiddellijk het verwijt van antisemitisme oproepen, van antisemitische samenzweringstheorieën, terwijl fantasieën over een vijfde colonne, het islamitische Trojaanse paard, cliëntelisme en dubbele loyaliteiten vanzelfsprekend samengaan bij de Turkse lange arm.

Weet je wat het verschil is, beste Sinan? Er leven maar 40.000 tot 50.000 joden in Nederland. Daar komt bij dat de overgrote meerderheid van deze joden helemaal geen Israëlisch paspoort hebben. Zelfs als het waar is wat jij stelt, dat Israël Nederlandse joden zou gebruiken om haar belangen te dienen, zal hun impact dus veel kleiner zijn. Als we naar Nederturken kijken zijn die aantallen namelijk veel hoger: 312.080 Nederlanders hebben een Nederlands én een Turks paspoort, terwijl er in totaal 396.414 mensen van Turkse afkomst in ons land wonen. Dat zijn er bijna tien keer zoveel als het aantal joden.

En wat te zeggen van deze idioterie?

In de volksmond spreekt men over de kwestie als 'meten met twee maten' en de 'lange arm van Israël.' Wie rustige termen wil gebruiken, grijpt eerder naar 'rechtsongelijkheid' en een 'buitenlandse lobby'. Dat de Nederlandse overheid druk voelt vanuit de pro-Israël lobby is onmiskenbaar, dat zijn niet mijn woorden, maar die van toenmalige minister-president Balkenende. 'Van Israël bleef je af,' stelt een betrokkene van SVB. Het idee van beheerste technocraten die rationele kosten en baten-overwegingen maken, kan daarbij overboord. Timmermans zat er heel emotioneel in. Asscher is ontstemd, en roept om politieke sensitiviteit.

Let wel, er zijn heel veel christelijke en niet-christelijke autochtone Nederlanders die Israël verdedigen omdat zij beseffen dat dit land onze enige echt bondgenoot is in het Midden-Oosten, en omdat het land ook nog eens omringd is door vijanden die haar willen afslachten. De enige reden dat Israël nog bestaat is dat het land nucleaire wapens heeft. Anders was de joodse natiestaat al lang van de kaart geveegd. Dat is met Turkije wel even anders. Ten eerste gedraagt Turkije zich onder Erdogan's leiderschap niet als een bondgenoot van het Westen, en ten tweede is Turkije een regionaal powerhouse, zowel qua macht als qua bevolkingsaantal.

En trouwens, wat is dat gezeur eigenlijk over 'invloed' van Israël op de Nederlandse politiek? Heeft dit weer betrekking op de antisemitische plannen om Israëlische producten uit bepaalde gebieden te labelen? Oh ja, wat zouden Sinan en zijn maatjes ervan vinden als wij zouden voorstellen dat ook maar even te doen met Turkse producten uit het oosten en zuiden van het land waar veel Koerden wonen? Volgens veel Koerden (ik ben het daar niet mee eens, maar dat is een ander verhaal) is dat immers ook "bezet gebied."

Vervolgens schrijft de Nederturkse wetenschapper:

Waarom zijn de permanente verdachtmakingen en insinuaties richting moslims en migranten acceptabel? Waarom zien we etniciteit en religie bij de een, en niet bij de ander? Is het nu een jij-bak om te vragen hoe het precies zit met Marokkaanse uitkeringsgerechtigden? Is het een jij-bak om je af te vragen waarom de lange arm van Israël, Turkije en Marokko niet even zwaar wegen?

Misschien dat meneer de wetenschapper wat minder vaak louche websites moet lezen die beweren dat 'de joden' erop uit zijn om de hele wereld te veroveren en zich wat meer moet bezighouden met de werkelijkheid. Zomaar een tip.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties